fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski Kupres: Lijepa priča o borbi protiv ljudske prolaznosti

Uspomenu na palog srpskog borca Janka Turkića čuvaju tri unuka Janka

„Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi“, napisao je Njegoš. Samo Bog zna kolika je mjera vječnosti svih nas, pa i Janka Turkića, predratnog učitelja iz Rastičeva kod Kupresa, koji već dvadeset i jednu godinu počiva u stroju od 22.000 junaka koji su život položili za stvaranje i odbranu Republike Srpske, ali je sigurno da će zahvaljujući božijoj volji i njegovim čestitim sinovima uspomena na njega dugo trajati.

Janko Turkić
Janko Turkić

Sredinom oktobra 1994. godine muslimanska vojska je pokrenula veliku ofanzivu iz Bugojna prema Kupreškoj visoravni sa ciljem da zauzme Kupres. Na manje od 3.000 boraca 7. kupreške motorizovane brigade VRS obrušilo se više od 12.000 boraca izabranih iz skoro svih korpusa tzv. Armije BiH. Četrnaest dana su branioci Kupresa, uz desetine mrtvih i nestalih, odolijevali upornim napadima četvorostruko nadmoćnijeg neprijatelja, svoje poislamljene braće i mudžahedina, a onda su ih 1. novembra s leđa napale jedinice Hrvatske vojske i HVO. Kupres je pao 3. novembra a već sljedećeg dana muslimani su težište napada prebacili na Veliku Plazenicu, čije zauzimanje bi njima i Hrvatima omogućilo osvajanje cele Kupreške visoravni i prodor prema Šipovu.

U borbama koje su 3. novembra 1994. vođene na Semešnici poginuli su Janko Turkić i Boris Kureljušić. Iza Janka su ostala tri sina i supruga Desanka, takođe predratna učiteljica u osnovnoj školi u Rastičevu. Sudbina je htjela da Jankovi i Desankini sinovi pođu pravim životnim putem, ožene se i dobiju po troje djece. I svaki od sinova je odlučio da u spomen na oca jednom sinu da njegovo ime. Dvojica od trojice sinova pokojnog Janka su sveštenici. Njegov najmlađi sin protojerej Simon, sveštenik je u pravoslavnom hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu. Objavio je pet knjiga o hrišćanstvu i pravoslavlju. Osim sina Janka on i njegova supruga Tamara, prognanik iz Ivoševaca kod Knina, imaju sina Nemanju i kćerku Kseniju. Saša Turkić sveštenik je u grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Atanasija u Alabami, SAD. Sa suprugom Jelenom, Ruskinjom iz Bjelorusije, izrodio je Janka, Anastasiju i Mariju. Jesenjin, koji je ime dobio po velikom ruskom pjesniku, živi kod Banjaluke. Zajedno sa majkom Desom, suprugom Danijelom, Šumadinkom, sinom Jankom i kćerkama Isidorom i Simonom.

Osim ljubavi prema pokojnom ocu, braći Turkić je zajednička i ljubav i prema zavičaju. Hobi im je da pješke obilaze Kuprešku visoravan ali i cijelu Visoku Krajinu, slikaju ljude i pejzaže i to objavljuju na društvenim mrežama. Samo na svojim profilima i stranicama na Fejsbuku objavili su više hiljada prelijepih fotografija sa motivima iz Kupresa, Glamoča, Šipova, Drvara, Grahova i drugih krajiških opština. Na Jutjubu Turkići imaju kanal Plazenica na kojem objavljuju svoje i tuđe video zapise o zavičaju i pravoslavlju.

Bave se i humanitarnim radom. Do sada su u srpsku opštinu Kupres dopremili više kamiona humanitarne pomoći sa tehničkom robom, hranom i garderobom.

Foto: Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

U slavu zavičaja, pravoslavlja i oca koji je život dao za slobodu srpskog naroda, na brdu iznad Crkve Presvete Trojice u Novom Selu, Turkići su podigli veliki spomen-krst, koji se vidi iz svakog dijela opštine. Iako rasuti po bijelom svijetu, Turkići se često okupljaju u zavičaju. I svako to okupljanje iskoriste da zajednički posjete očev grob.

Foto: Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

– Ne mogu opisati sreću koju sam osjetio kad smo se prvi put zajedno okupili oko očevog groba, kad sam kraj krsta vidio tri Janka Turkića, a onda pogledom pomilovao našu lijepu crkvu i padine rodnih gora Stražbenice, Velikog Vitoroga, Velike Plazenice i Orlovače. Rađajte braćo djecu, ljubite svoj zavičaj i uvijek mu se vraćajte – kaže Saša Turkić.

Foto: Dušan Marić
Foto: Dušan Marić

Piše: Dušan Marić

(SRBski FBReporter)

Izvor: Crvene beretke

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: