fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpske žrtve i stratišta iz Prvog svetskog rata ni do danas dan nisu do kraja popisana

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/zlocin_austrougarske_vojske_nad_srbima.JPGSve što je vredelo opljačkalisu i odneli, a mostove, kuće, zgrade i celu, i onako skromnu, infrastrukturu sravnili sa zemljom!

Još pre početka Prvog svetskog rata, pravilo koje je vladalo za Srbe i koje je Austrougarska izdala u vidu naređenja, glasilo je: „Bogosluženja su dozvoljena samo pred crkvom, a jedan vod, spreman da puca, treba da se nađe u blizini crkve…“!

Potom je došao Veliki rat u kojem su streljali, vešali i to u grupama koje su odjednom brojale i preko 100 Srba, polužive zakopavali, spaljivali, silovali Srpkinje iza oltara, palili  i rušili srpsku zemlju, internirali u logore i širom im Evropu pretvorili u masovne grobnice Srba, a Srbiju opljačkali i devastirali, od kulturnog blaga, knjiga i arhiva, pa do materijalnog bogatstva, rudnika i ruda, među kojim i 1.610 tona zlata koje su odneli iz Srbije!

Sve što je vredelo opljačkali su i odneli, a mostove, kuće, zgrade i celu, i onako skromnu, infrastrukturu sravnili sa zemljom!

Srpske žrtve i stratišta iz Prvog svetskog rata ni do danas dan nisu do kraja popisane, kao, u ostalom, ni iz drugih stradanja i ratova!

Prema podacima Konferencije mira u Parizu 1919, Srbija je, u odnosu na popis stanovništva iz 1914. godine, izgubila 28% poulacije, ili 1.247.435 ljudi!

Pogledajte sve fotografije ovde:

Ratna odmazda nad Srbima u Prvom svetskom ratu (1914-1918)

Izvor:

Internet sajt: Milijana Baletić

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: