Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpske žene i djeca skoro se i ne pominju kao žrtve rata

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Rajilić izjavila je danas da se žene i djeca srpske nacionalnosti skoro i ne pominju kao žrtve proteklog rata, naročito ne kao žrtve torture, a samo u BiH ubijeno je 2.000 Srpkinja. 

Božica Rajilić i Marko Grabovac
Božica Rajilić i Marko Grabovac Foto: SRNA

Rajilićeva je navela da je veliki broj Srpkinja u BiH stradao u logorima, sabirnim centrima i zatvorima hrvatske vojske i takozvane Armije BiH, o čemu je Udruženje, na čijem je čelu, dostavljalo podatke i glavnom tužiocu Haškog tribunala kako bi ovi zločini bili procesuirani u Sudu BiH.

“Dostavila sam u Hag i spisak sa imenima 397 žena sa područja Sarajeva koje su bile žrtve rata, kao i sa područja Podrinja, koje je velika srpska grobnica”, rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je naglasila da se pogrešno prikazuje slika o ratu u BiH i žrtavama, ističući da je mnogo veći broj Srpkinja koje su doživjele neki vid torture, ali je dio njih preminuo, pa je otežano prikupljanje dokaza.

“Do sada je 436 žena registrovano kao žrtve torture u proteklom ratu, a to je broj do kojeg se došlo za tri godine rada Udruženja”, navodi Rajilićeva, koja je i sama bila u zatvoru u Srebreniku 322 dana.

Ona kaže da bi u Republici Srpskoj, na inicijativu Udruženja žena žrtava rata, do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o žrtvama torture, koji se odnosi na prebijanje, silovanje i druge vidove torture.

Rajilićeva je danas u Beogradu učestvovala na konferenciji za novinare Svjetske organizacije Roma o temi “Genocid nad Srbima i Romima” na kojoj je poručila da svim žrtvama treba odati poštovanje, ali i dozvoliti da se čuje istina i procesuiraju odgovorni.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Rajilić: Usvojiti zakon o ženama žrtvama torture | Jadovno …

Rajilić: U Njujorku promocija monografije „Naša ispovijest …

Rajilić: Niko nije odgovarao za ubistva 2.500 Srpkinja …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: