fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpske invalide u Dvoru pobili „Sisački gromovi“?

Ubijeni hendikepirani srpski civili
Ubijeni hendikepirani srpski civili

BANjALUKA, 29. APRILA – Srpski civili koji su 1995. godine pobijeni u Osnovnoj školi „Dvor“ u istoimenoj hrvatskoj opštini najvjerovatnije su znali da ih čeka smrt, jer je medicinsko osoblje koje se o njima brinulo pobjeglo neposredno prije dolaska ubica u školsku zgradu.

Iza masakra počinjenog dan nakon službenog završetka akcije „Oluja“ stoje hrvatski vojnici, kaže Milorad Pribičević, koji je od 1996. do 2006. godine bio službenik banjalučke kancelarije Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ i koji već duže istražuje slučaj „Dvor“.

Pribičević, koji je živio u tadašnjem Dvoru na Uni, a sada je nastanjen u Banjaluci smatra da su zločin počinili ili pripadnici Sunjske bojne ili „Sisački gromovi“.

„Bliže istini je da su starce invalide u školi izrešetali pripadnici Sunjske bojne“, rekao je Pribičević za „Nezavisne novine“.

On je tokom istraživanja najiscrpnije informacije dobio od medicinske sestre koja je u školi u Dvoru njegovala invalide dopremljene iz staračkog doma u Petrinji, koji je sada zatvoren. Ova žena, koja sada živi u Australiji, ispričala mu je da je zajedno sa ostalim osobljem i pokretnim štićenicima staračkog doma pobjegla pred dolazak vojnika, dok su oni koji nisu mogli hodati ostali u otključanoj školi.

„Neko ih je, međutim, zaključao, pa su Hrvati provaljivali eksplozivnim napravama kako bi ušli u školu i pobili ih“, navodi Pribičević. On je demantovao priče da iza stravičnih ubistava stoje Srbi.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine formiralo je predmet u vezi sa ubistvima u Dvoru, dok je Županijsko tužilaštvo u Sisku zatražilo od policije da provede kriminalističku istragu o ovom ratnom zločinu.

Stravično pogubljenje devetoro srpskih invalida u Dvoru aktuelizovano je nakon što je danski vojnik Jan Velendorf, pripadnik „plavih šljemova“ UN, priznao da je 200 danskih vojnika nijemo gledalo masakr nad Srbima. Vojnik, kako je otkrio, više nije mogao ćutati, jer je zbog zločina dugo patio.

Vezane vijesti:

SRPSKO TUŽILAŠTVO POČELO DA ISTRAŽUJE ZLOČIN U DVORU NA UNI

Istraga o likvidaciji Srba u Dvoru na Uni bez rezultata

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.jpg

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: