Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRPSKA DJECA DISKRIMINISANA U GOTOVO SVIM ŠKOLAMA

Datum objave: utorak, 8 septembra, 2015
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

Slaviša Mihajlović

Slaviša Mihajlović

Poslanik SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona Slaviša Mihajlović istakao je da su đaci u tom kantonu, gdje je najveća koncentracija srpskih učenika u Federaciji BiH (FBiH), godinama diskriminisani.

On kaže da su stvari pokrenute sa mrtve tačke tek poslije učešća SNSD-a u vlasti, ali da je ono do čega se došlo još daleko od prava zagarantovanih Ustavom.

“Izučavanje grupe nacionalnih predmeta jedino je ispoštovano u Osnovnoj školi u Grahovu, u Drvaru se samo djelimično primjenjuje u Osnovnoj i Srednjoj školi, dok u Glamoču uopšte ne postoji”, rekao je Mihajlović za “Glas Srpske”.

On je dodao da učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju grupu nacionalnih predmeta ni u ostalim kantonima, osim vjeronauke u nekoliko škola.

Mihajlović je podsjetio da su poslanici SNSD-a u Skupštini Livanjskog kantona uputili apelaciju Ustavnom sudu, nakon što nisu usvojeni njihovi amandmani na Zakon o udžbenicima u vezi sa štampanjem udžbenika na srpskom jeziku i ćirilici.

“Ustavni sud je zakon u koji nisu ugrađeni naši amandmani proglasio neustavnim. To je najznačajnija odluka u posljednjih 15 godina. Naš primjer treba da slijeda svi kantoni”, kaže Mihajlović.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

narušeno pravo srpskih učenika na obrazovanje u livanjskom …

javna rasprava o zakonu o udžbenicima u livanjskom kantonu

neustavan prijedlog zakona o udžbenicima u livanjskom kantonu

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top