fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpska deca u Hrvatskoj uče kako je rat izazvala „srpsko-crnogorska agresija JNA“ – VIDEO

Tzv. hrvatski branitelji traže da srpska deca u Hrvatskoj uče kako je rat devedesetih godina izazvala „srpsko-crnogorska agresija JNA“.
Savo Štrbac; FOTO: Jadovno 1941.

U zemljama regiona deca se uče da su Srbi krivci za sva zla devedesetih godina, postavlja se pitanje da li se time utire put ka nekom novom ratu?

„U Hrvatskoj se za nacionalne manjine nastava izvodi na osnovu tri programa, tri modela bolje rečeno. Model A podrazumeva da se izvodi kompletna nastava na srpskom jeziku i na pismu, po udžbenicima države matice. Po modelu B društveni predmeti se izvode na jeziku nacionalnih manjina, a prirodni na hrvatskom jeziku. I model C gde imate program uglavnom na hrvatskom jeziku, a imaju dva do pet sati nedeljno dopunske nastave, tu podrazumeva materinski jezik, istoriju, geografiju, likovni i muzički u tih dva do pet sati.“, izjavio je Savo Štrbac iz dokumentacionog informacionog centra Veritas za TV Prva.

Ipak, ovo se ne primenjuje u praksi, po dostupnim dokumentima, samo 3.000 dece pohađa nastavu na ovaj način.

„Službeni narativ u Hrvatskoj, koji je ušao u deklaraciju o domovinskom ratu koja je donesena 2000. godine, rat u Hrvatskoj definiše se upravo kao agresija Srbije, Crne Gore i JNA uz pomoć lokalnog stanovništva na Hrvatsku državu u međunarodno priznatim granicama. To je službeni narativ, to je ušlo i u sve njihove propise posle te deklaracije o domovinskom ratu, svaki zakon koji je donesen ili u preambuli ili u nekom članu sadrži tu definiciju. S druge strane, mi krajišnici, posebno moja grupa oko Veritasa, od početka definišemo taj rat kao građanski rat, što je po svim definicijama poznatim u svetu zaista građanski rat.“, izjavio je Štrbac.

Izvor: B92

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: