Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRPKINjA “ZAPALILA“ ŠVEDSKU govorom o Jasenovcu

Datum objave: ponedeljak, 1 juna, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Jasenovac - tribina

Na dan Svetog Novomučenika Vukašina od Klepaca 29. maja 2015. godine u prepunoj konferencionoj sali Radničkog univerziteta u Stokholmu – ABF, održano je Veče sećanja povodom 70 godina od kako su ustaše napustile Jasenovački sistem hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma.

Program komemoracije je bio priređen isključivo za švedsku publiku koja je veoma malo znala o genocidu i holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Program je otvorila izložba stradanja jasenovačkih žrtava filmskog stvaraoca Sime Brdara kao i nagrađivani dokumetarni film JUSP Donja Gradina istog autora „Čista krv“, koji govori o jasenovačkom logorašu, živom svedoku, Jevrejinu Cadiku Danonu – Bracu.

Takođe je prikazan odlomak iz intervjua Prof Dr Žarka Vidovića, autorke Jelene Mile, glumice i producenta. Priča danas penzionisanog profesora istorije civilizacije, koji živi i radi u Beogradu, počinje u Sarajevu, gde je tada mladi student Žarko bio uhvaćen i prebačen za logor u Jasenovcu odakle ga Nemci izvlače ’42 i šalju na prinudni rad gradnje puteva na krajnjem severu Norvaške. Žarko zahvaljujući Norvežanima beži ’43 za Švedsku. Tokom svog kratkog boravka u Švedskoj nastavlja da studira na Unverzitetu u Upsali gde mu se rodila i ćerka Zaga.

Jasenovac - tribina

Prof dr Vidović nije mogao prisustvovati Komemoraciji ali je zato publiku u Stokholmu pozdravila njega ćerka Zaga Grip koja je svoga oca prvi put upoznala pre 8 godina u Beogradu. Po svom prvom i jedinom povratku iz Švedske 1947. u tadasnju Jugoslaviju, vlasti su Žarka uhvatile i zabranile svaki izlazak iz zemlje i svaku komunikaciju s inostranstvom, tako da je i Zaga rasla u potpunom neznanju o svom biološkom ocu.

Međutim, najveću pažnju Šveđana je privuklo predavnje direktorke Jasenovac & Holocaust Memorial Foundation iz Londona Dragane Mijatović Tomašević održanog na engleskom jeziku. Mijatović-Tomašević je svojim preciznim objasnjenjima o razlici između ustaške i naci fašističke ideologije stavila jasno do znanja da nije bilo fašističkih žrtava u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Jasenovac - tribina

Uz predstavljanje svoje knjige takođe je objasnila važan značaj i ulogu Ivana Hansa Merca pionira ’Katoličke akcije’, koji je ustaškom režimu bio najveći duhovni ideolog. Usledio je pljusak pitanja većinom izazvanih ogorčenjem švedske publike koja nije znala ništa o Jasenovačkom sistemu Hrvatskih koncetracionih logora za istrebljenje Srba Jevreja i Roma, a još manje o ideologu „Orlova/Križara“ Ivanu Hansu Mercu. U najmanju ruku Šveđani su bili zaprepaščenji činjenicim, da o strahotama Jasenovcu nisu znali skoro ništa; i tražili su odgovore zašto je to tako.

U toku večeri se prvi put na sceni čuo tekst iste autorke Tomašević- Mijatović, objavljen u prestižnom torontskom časopisu „Ljudi Govore“ pod nazivom ’Pismo majci’ – koje je kazivala dramska umetnica Jelena Mila.

Celokupan materijal s ovogodisnje Komemoracije u Stokholmu na zahtev Švedskog Instituta za proučavanje žive istorije (Forum for Levande Historia) biće svečano predat ovoj Instituciji koja se bavi demokratijom i ljudskim pravima koristeći iskustva istorije kao nauk za budućnost.

Za iduću godinu je već najavljeno predavanje Predsednika Međunarodne Komisije, prof dr Srboljuba Živanovića, istaknutog naučnika u oblasti antropologije, paleopatologije i medicine.

Jasenovac - tribina

Ovoj svečanosti, koja se po peti put održava u Stokholmu, sa teritorije bivše Jugoslavije prisustvovao je ambasador Srbije Dušan Crnogorčević, jevrejska porodica – preživele žrtve holokausta dr Jovan i Dina Rajs, kao i sveštenici hrama Svetog Sava Dušan Raković i Arsenije Gardović.

Komemoraciju u saradnji organizovali:

Biro Republike Srpske u Švedskoj (NVO), Fondacija Carica Jelena, ABF Stokholm, Ambasada republike Srbije u Kraljevini Švedskoj, kao i Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Sveti Sava – Stokholm.

 

Izvor: Jasenovac & Holocaust Memorial Foundation, Srbin.info

 

Vezane vijesti:

Veče sjećanja na žrtve ustaškog logora – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.

“ZLATNI GRB OPŠTINE” URUČEN SIMI BRDARU – Jadovno 1941.

Jasenovac se opet negira – Jadovno 1941.

PEČAT – Šta je danas Jasenovac Hrvatima? (VIDEO) – Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top