Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srđa Trifković, doktor istorijskih nauka: Crtanje granica na Balkanu nije završeno

Najbolje rješenje za BiH bi bilo da ona bude podijeljena i da se proces raspada Jugoslavije ne zaustavi vještački na arbitrarnom nivou mini Jugoslavije kakva je BiH danas.

Srđa Trifković

Smatra ovo doktor istorijskih nauka i publicista Srđa Trifković, navodeći da u arbitrarno zacrtanim granicama nema ničeg nedodirljivog, a ni toliko svetog da se one ne bi mogle mijenjati.

– BiH je veštačka tvorevina koju na aparatima za život održavaju pojedine zapadne sile. I takvo stanje nije normalno. Zato sam mišljenja da svako treba da ide svojim putem.

Putem kojim želi. Republika Srpska svojim. Kantoni sa hrvatskom većinom svojim, a, naravno, i Bošnjaci. To je jedino rešenje. Jer, tamo gde to nije bilo omogućeno uvek su izbijali konflikti i krize – kaže Trifković u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: U BiH postoje sve napetosti, netrpeljivosti i sva suparništva kojima je i Jugoslavija bila izložena. Da li je ovakvo stanje održivo?

TRIFKOVIĆ: Ne. Ali, BiH će nastaviti da se taljiga na svom dugom putu u ništa sve dok postoje ti spoljni centri moći koji žele njen opstanak. A ona nema sopstvene snage za dugoročni opstanak i nikada neće postati stabilno i funkcionalno društvo.

GLAS: Da li je završena priča o crtanju granica na Balkanu?

TRIFKOVIĆ: Ne. Definitivno. Ako pogledamo kroz istoriju, a uključujući i vreme Vestfalskog mira, pa Bečkog kongresa, Versajskog ugovora… Tada se mislilo da su dogovorena konačna rešenja i napravljene neke trajne granice. Ispostavilo se da nije tako. Ništa u svetu međunarodnih odnosa nije trajno, a ni u čeliku izliveno. Bićemo svedoci još mnogih procesa, a do njih će doći kada bude izmenjen globalni odnos snaga u svetu.

GLAS: Bi li takav Balkan bio mirniji ili bi postao veliko bure baruta?

TRIFKOVIĆ: Balkan je i sada veliko bure baruta. To je, pre svega, zbog težnji da bude napravljena neka velika Albanija. On je bure baruta jer je i BiH konstantno politički nestabilna. Ona je veštačka tvorevina u kojoj su se jugoslovenske napetosti manifestovale do “entog” stepena. Takođe, i u Crnoj Gori imamo veštački izazvane podele od jednog režima koji se poigrava identitetom jednog naroda i na taj način izaziva razdor i napetosti. A sve se to radi u funkciji opstanka tog istog režima na vlasti. Bilo bi puno bolje kada bi došlo do prekomponovanja balkanskih granica, uključujući i eventualnu podelu Kosova i Metohije. Kažem podela jer ne verujem da se ova bivša jugoslovenska pokrajina može u celosti reintegrisati u politički sistem Srbije.

GLAS: Da li se tenzije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i otvaranje eventualno novih žarišta u Preševskoj dolini i Sandžaku, mogu preliti i na BiH?

TRIFKOVIĆ: Naravno. Radi se o procesima koji su dirigovani iz centara moći koji se nalaze van ovog regiona. Albansko osiono ponašanje je direktna posledica podrške koje su oni dobili sa druge strane Atlantika, od elemenata krajnjeg činovničkog aparata američkog Stejt departmenta. Oni će na sve načine pokušati da uvuku BiH u Severnoatlantski savez. Prva na listi će biti Makedonija, a nakon toga će krenuti novi pritisci na Srbe da kao navodnu neminovnost prihvate ove integracije.

Dodik mnogima smeta

GLAS: Kako gledate na prijetnje koje su upućene na adresu novog srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika?

TRIFKOVIĆ: Te pretnje treba shvatiti veoma ozbiljno, a pogotovo jer je predsednik Dodik ispoljio državničku sposobnost da na najbolji mogući način artikuliše srpske nacionalne interese. To mnogima u Sarajevu smeta. Oni, verujem, ne bi prezali ni od Dodikove fizičke likvidacije.

 Autor: Veljko Zeljković

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Srđa Trifković: Koreni hrvatske mržnje prema Srbima

Srđa Trifković: Srebrenica – postmoderni mit u funkciji ukidanja RS

Zelena transverzala – Autor: Dr Srđa Trifković

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: