fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbofobija u Hrvatskoj: Zapošljavanje Momčila u Splitu

”Gradonačelniče, kako ste mogli da zaposlite Momčila, Srbina”, reči su šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, upućene prvom čoveku grada Ivi Baldasaru

Petar Škorić

Petar Škorić

”Gradonačelniče, kako ste mogli da zaposlite Momčila, Srbina”, reči su šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, upućene prvom čoveku grada Ivi Baldasaru. U do sada gotovo nezabeleženom ksenofobičnom napadu, kakvih nije bilo ni devedesetih, Škorić je zamerio što je posao kao gradski saobraćajni redar dobio građanin Splita srposke nacionalnosti, na osnovu Zakona o manjinama koji reguliše zapošljavanja u gradu.

”Znate li vi uopšte koliko Srba ima u Splitu. Izvesni Momčilo dobio je posao, a zaposlen je jer je imao prednost zbog zakona o manjinama. Nemam ništa protiv manjina, ali mi nije jasno zašto je bio privilegovan u odnosu na druge kandidate. Srba je u Splitu samo 1,6 odsto”, kaže HDZ-ovac Škorić, koji je zatražio da se odluka promeni i da ”Srbin Momčilo” ostane bez posla.

Na konkurs za gradske redare pristiglo je u Splitu više od 200 molbi, a zaposleno je jedanaest ljudi. Po zakonu prednost su imali branitelji, a građanin srpske nacionalnosti pozvao se na zakon o manjinama koji reguliše određene prednosti kod zapošljavanja.

Gotovo je neverovatno da u Hrvatskoj, koja je već više od dve godine članica EU, postoje takvi, gotovo fašisoidni ispadi kakav je bio od strane Petra Škorića, što samo ukazuje težinu uslova u kojima žive Srbi u Hrvatskoj.

Još je neverovatnije da verbalno divljanje lokalnog HDZ-ovca za sada nije izazvalo i šire i drastične reakcije demokratskih struktura u Hrvatskoj.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

U SPLITU POVICI „ZA DOM SPREMNI!“

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I ROMA

PREVARA ZVANA STAMBENO ZBRINjAVANjE

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: