fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srbima spremaju lavinu optužnica

Specijalno tužilaštvo Kosova na osnovu iskaza samo dva svedoka može da radi šta hoće. U opasnosti svi koji su bili u vojsci ili policiji, anaročito povratnici. Aktiviraju se tajni spiskovi

Foto: Dragan Zečević
Foto: Dragan Zečević

Mislim da nas očekuje lavina optužnica za navodne zločine koje su počinili Srbi. U pitanju su već pripremljeni „pravosudni dokumenti“ koji se aktiviraju namenski. Ubeđen sam da su fioke Specijalnog tužilaštva Kosova prepune takvih predmeta – ovim rečima Ljubomir Pantović, advokat iz Kosovske Mitrovice, ukazuje na postojanje takozvanih tajnih spiskova sa imenima Srba sa Kosova i Metohije protiv kojih je kosovsko pravosuđe podiglo optužnice.

Broj pomenutih optužnica je nepoznat predstavnicima Srba sa KiM. Spekuliše se o više stotina njih. Na ovim predmetima je radilo Specijalno tužilaštvo u Prištini – isključivo albanski i međunarodni tužioci i sudije. Za područje Metohije „spiskove“ je sastavljao Okružni sud u Peći, koji je raspisao i poternice za nekoliko desetine Srba iz Metohije sa područja Kline i Đakovice.

– Dolazak Srba u zavičaj na ognjišta ili bilo gde na Kosmet dokazuje samo po sebi da nisu izvršili nikakva nedela odnosno zločine tokom rata – govori Pantović. – Albanci koji su se smatrali oštećenima tokom 1998-1999. prijavljivali su Srbe odmah posle ratnih dešavanja na KiM, i to Kforu i Unmik policiji. Tada je u Unmiku postojala specijalna jedinica koja se bavila istraživanjem zločina i, ukoliko ih je bilo, tada je svakako bilo i više dokaza i elemenata za prijave protiv osumnjičenih.

U Udruženju raseljenih Srba iz Metohije navode da su, recimo, protiv 16 ljudi iz ovog kraja koji su radili u legalnim državnim organima Srbije (vojsci i policiji) raspisane crvene poternice samo zato što su bili u uniformi. Dodaju da su meta naročito bogatije porodice koje imaju zemlju i imovinu koja je sada uzurpirana. Sve to služi da se Srbi obeshrabre da se vrate na svoja ognjišta. Samo u Đakovici 1999. bilo je 12.500 Srba, a danas su tamo tri monahinje.

Napominjući da je protiv četrnaestoro Srba iz opštine Klina Okružni sud u Peći raspisao crvene poternice, Božidar Šarković, predsednik privremenog organa opštine, ističe da su u pitanju potencijalni povratnici u dva sela sa područja ove opštine kojima su Albanci uzurpirali celu imovinu.

– Radi se o ljudima iz sela Grabanica i Dolovo koji su dobili optužnice jer Albanci bez ikakve nadoknade godinama koriste njihova ogromna imanja – ističe Šarković.

A upravo oni su, za razliku od Albanaca, preživeli zločine, odnosno članovi njihovih porodica bili su žrtve.

Poseta Mitroviću

Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini i advokat Dejan Vasić, pokušaće danas da posete Bogdana Mitrovića (75) koji je pre nedelju dana uhapšen u okolini Suve Reke, kada se sa grupom Srba vraćao sa seoske slave u Mušutištu. Uhapšenog Mitrovića je prijavio komšija Albanac, član opštinske radne grupe za povratak raseljenih Srba a koji godinama koristi imovinu Mitrovića.

Da podsetimo, uprkos dozvoli sudskih vlasti, nadležni u zatvoru koji se nalazi u Grdovcu kod Podujeva proteklog petka nisu dozvolili Pavićeviću i Vasiću da posete Mitrovića, zbog čega je oficir za vezu izrazio zabrinutost za Mitrovićevo zdravstveno stanje. Prema saznanjima „Novosti“, kod Mitrovića u zatvor danas će pokušati da dođe i vladika Teodosije.

LAŽNA SVEDOČENjA

– Većina dosadašnjih optužnica koje je protiv Srba sa Kosmeta, odnosno raseljenih, podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova bazirano je na osnovu lažnih svedočenja Albanaca – upozoravaju advokati.

To se ustanovljava posle na suđenju, ali okrivljeni sve vreme provode u pritvoru. Smatra se da se Srbima „crno piše“ tek kada počnu da stižu optužnice protiv lidera OVK jer će se tada po svaku cenu tražiti balans.

Autor: Dragana Zečević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Optužen za ratni zločin jer nije htio da proda zemlju Albancu

Mušutište, uhapšen muškarac iz grupe raseljenih Srba

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: