fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbiju tuži za genocid, Srbe šalje u „vojsku“! Novi premijer tzv. Kosova gura prst u oko Beogradu

Aljbin Kurti najavljuje uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca.

Aljbin kurti,EPA-EFEVALDRIN XHEMAJ

Predsednik vlade u Prištini Aljbin Kurti na vrh prioriteta u svom mandatu uvrstio je tužbu protiv Srbije za genocid i uvođenje obaveznog vojnog roka od tri meseca, što znači da bi i Srbi sa KiM morali u vojsku tzv. Kosova. Među članovima vlade je i ratni zločinac Anton Ćuni, kao novi ministar odbrane!

Komentarišući izlaganje Kurtija u prištinskom parlamentu, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić kaže da bi sastavljači te buduće Kurtijeve tužbe za genocid trebalo obavezno da se konsultuju i s porodicama žetelaca iz Starog Grackog, ubijenih iz autobusa „Niš-ekspresa“, streljane dece u Goraždevcu, postradalih kod Radonjićkog jezera i u Klečki, kao i sa svakim od onih 200.000 Srba koje je OVK proterala sa Kosova i Metohije:

– To bi zaista bio jedinstven slučaj u pravnoj praksi da dželat sudi žrtvi, i ako je to jedna od prvih tačaka Kurtijevog programa, onda se gasi i najmanja nada za oživljavanje dijaloga. Naročito je opasna najava uvođenja obaveznog vojnog roka, jer bi time Srbi praktično bili naterani da služe u tzv. vojsci Kosova koja je nastala rušenjem svih važećih sporazuma i u kojoj bi oni sutra, ne daj bože, bili naterani da pucaju na svoju braću.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da tužba Albanaca protiv Srbije za genocid „ima smisla kao kada bi ustaše tužile jasenovačke logoraše“. On podseća da je samo od dolaska međunarodne zajednice na KiM ubijeno više od 1.000 Srba i da za to niko nije odgovarao, a proterano ih je više od 200.000:

– Ni pokušaj stvaranja vojske ni tužba za genocid neće proći bez odgovora Srbije. Nisu Šiptari formirali vojsku Kosova uz prećutni pristanak NATO da bi učestvovali u mirovnim operacijama. Vojska se pravi da bi ratovala, a Šiptari neće napasti ni Albaniju ni Crnu Goru ni Severnu Makedoniju. Vojska Kosova je ozbiljna pretnja miru na Balkanu. Kurti je na čelo tzv. ministarstva odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca i sada bi da u vojsku šiptarskih terorista natera i Srbe koji žive na KiM. Nije to prvi put, i ustaše su srpsku decu oblačile u ustaške uniforme.

U najavi Kurtija da će uvesti obavezno služenje vojnog roka na KiM, vojni komentator Ljuban Karan vidi još jednu, ali potencijalno najopasniju provokaciju, koja dolazi iz Prištine. On to ocenjuje kao Kurtijev pokušaj da unapred obezbedi alibi za svoju neuspešnu politiku:

– Već je jasno da on neće ni pokušati da uspostavi dijalog i ostvari makar minumum kompromisa sa srpskim narodom. Upravo suprotno, u najavi uvođenja vojne obaveze i povećanju budžeta za kosovske oružane snage možemo da pročitamo najavu izazivanja novih kriza i nestabilnosti. Da mu je cilj suprotan, sigurno ne bi već u ovoj fazi tako duboko gurao prst u oko Srbima na KiM i Srbiji.

Karan podseća i da je očigledno da Kurti, izdvajanjem većeg novca za vojsku i policiju, želi da ojača aparat sile, kako bi mogao da je zloupotrebljava:

– Njemu je savršeno jasno da je njegova politika iz više razloga osuđena na neuspeh. Prvim potezima on želi da provocira, ali i istovremeno unapred ukaže na krivca za svoje neuspehe. Lider Samoopredeljenja vrlo je opasan za mir na KiM.

Krajem 2018. Priština je usvojila tri zakona kojima je formalno pokrenut postupak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku. Ovaj potez suprotan je rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i samom ustavu tzv. Kosova. Najviši pravni akt naime predviđa da se vojska može formirati samo kroz ustavne promene, za šta su neophodni glasovi srpskih poslanika, dok se zakoni mogu menjati prostom većinom. Iako se Amerika formalno protivi transformaciji BSK u vojsku mimo ustavnih promena, albanske jedinici u više navrata učestvovale su na vežbama pod okriljem NATO.

Inače, tokom rasprave u prištinskom parlamentu, izboru Kurtijeve vlade, u koju su ušli funkcioneri Srpske liste – Dalibor Jevtić kao ministar za zajednice i povratak i Ivan Milojević zadužen za razvoj – najoštrije su se suprotstavljali poslanici Veseljijeve DPK. Enver Hodžaj iz ove partije kazao je da će Kurti sada od „nacionalnog obmanjivača, postati regionalni“:

AP Visar Kryeziu

– Matirao ga je Mustafa sa dva poteza, zamislite šta će Vučić učiniti od njega! – rekao je Hodžaj.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj upitala je Kurtija gde će on poslati svoju ćerku da služi vojsku:

– A gde će vaša ćerka služiti vojsku, hoćete li je odvesti u Norvešku ili ćete je dovesti na Kosovo?

Mandatar Kurti je, inače, oženjen Ritom Knudsen Augestad, Norvežankom sa kojom ima petogodišnju ćerku Leu.

Srpska lista ima 10 poslanika, koji u ponedeljak nisu uzimali reč tokom rasprave, a bili su uzdržani tokom glasanja za izbor vlade. Oni su najavili da će se boriti za prava Srba. Prema ustavu tzv. Kosova, predstavnicima srpske zajednice pripadaju dva ministarska mesta ukoliko vlada, kao u ovom slučaju, ima više od 11 ministarstava. Novi izvršnu vlast čine Kurtijevo Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe.

BEZ TAČIJA

Na sednici bili su ambasadori SAD i Velike Britanije, Filip Kosnet i Nikolas Abot, ali ne i Hašim Tači, predsednik privremenih prištinskih institucija. U Tačijevom kabinetu kažu da predsednik nije pozvan da prisustvuje sednici.

JOVIĆ ZADRŽAN NA JARINjU

ZAMENIKA direktora Kancelarije za KiM Damjana Jovića kosovska policije je u ponedeljak zadržala na prelazu Jarinje. Posle sat i po, njemu je ipak dozvoljen ulazak na KiM, gde je prisustvovao početku radova i polaganju kamena temeljca za izgradnju učeničkog doma u okviru poljoprivredne škole Priština sa privremenim sedištem u Lešku.

BRNABIĆEVA: SPREMNA SAM ZA RAZGOVOR

PREMIJERKA Ana Brnabić rekla je da je spremna na razgovor sa Kurtijem, ali da odnos prema novim privremenim institucijama u Prištini zavisi od implementacije Briselskog sporazuma, odnosa prema nelegalnim taksama i odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: