fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija- Protestna nota Hrvatskoj zbog Kovača i Tompsona

Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave Mire Kovača i predavanja Tompsona.

Beograd    Foto: RTRS
Beograd Foto: RTRS

Protestna nota uručena je zbog izjave ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača u kojima on vrijeđa i omalovažava Srbija.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Republike Hrvatske primjena Zakona Republike Srbije opisuje riječima ‘povijesna perverzija’, a Republici Srbiji implicira da je ‘država iz koje su potekli planovi za ratove devedesetih’, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocjena s hrvatske strane ubuduće doprinijelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusjedske saradnje.

„Koristimo ovu priliku da ukažemo da se u Republici Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osjećaj ugroženosti, što je direktna posljedica izbjegavanja nadležnih organa Republike Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, MIP Srbije izražava posebnu zabrinutost zbog učešća hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona na vjerskoj tribini za mlade u Katoličkoj školi u Šibeniku i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pjesme „Čavoglave“ i „Jasenovac i Gradiška Stara“, u kojima se veliča ustaštvo i upućuju prijetnje Srbima.

Hrvatsko ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta još se nije izjasnilo o Tompsonovom nastupu i tom incidentu.

„Ambasador Markotić i predstavnici MIP saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dvije zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu

Besprimerena hrvatska drskost | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: