Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbija pamti heroje

Datum objave: utorak, 7 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Izložbe u zrenjaninskom Narodnom muzeju povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata

Milunka Savić desno
Milunka Savić desno

Zrenjanin – Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorene su dve izložbe – “Srbija pamti savezničku Bizertu” i “Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu”.

Autor prve je Luka Nikolić, a druge grupa autora iz beogradskog Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Izložba “Srbija pamti savezničku Bizertu” govori o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka koji su posle albanske golgote prihvatili na desetine hiljada srpskih vojnika i boraca i značajno doprineli njihovom bržem oporavku. U Bizerti je utočište našlo više od 40.000 ranjenika, od kojih je 36.000 izlečeno u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara. O tom periodu srpske istorije svedoči ova izložba na kojoj je predstavljeno više od 80 ratnih fotografija raspoređenih u 12 istorijskih celina.

Druga izložba govori o ženama koje su tokom balkanskih i Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heorine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih.

Autor: Sl. P.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zabranjena reportaža o Milunki Savić

Slovenački vuk, srpska vojska i oslobađanje Slovenije od Nemaca

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate!

Orlovi i vitezovi Srbije
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top