Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbija pamti heroje

Datum objave: utorak, 7 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Izložbe u zrenjaninskom Narodnom muzeju povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata

Milunka Savić desno
Milunka Savić desno

Zrenjanin – Povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, u salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu otvorene su dve izložbe – “Srbija pamti savezničku Bizertu” i “Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu”.

Autor prve je Luka Nikolić, a druge grupa autora iz beogradskog Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

Izložba “Srbija pamti savezničku Bizertu” govori o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka koji su posle albanske golgote prihvatili na desetine hiljada srpskih vojnika i boraca i značajno doprineli njihovom bržem oporavku. U Bizerti je utočište našlo više od 40.000 ranjenika, od kojih je 36.000 izlečeno u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara. O tom periodu srpske istorije svedoči ova izložba na kojoj je predstavljeno više od 80 ratnih fotografija raspoređenih u 12 istorijskih celina.

Druga izložba govori o ženama koje su tokom balkanskih i Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heorine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih.

Autor: Sl. P.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zabranjena reportaža o Milunki Savić

Slovenački vuk, srpska vojska i oslobađanje Slovenije od Nemaca

Kako je „Gvozdeni puk“ zaustavio Bana Jelačića i Hrvate!

Orlovi i vitezovi Srbije
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top