Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbija odala počast herojima sa Košara

KOŠARE – Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Jablanović položio je danas kod nekadašnje granične karaule Košare venac i odao počast poginulima u bici na tom mestu.

Ruševine nekadašnje granične karaule Košare
Ruševine nekadašnje granične karaule
Košare

„Danas smo ovde na časnom mestu, gde su najveći heroji srpskog naroda i države Srbije branili svoju zemlju od NATO agresora punih 82 dana. Ovde je stradalo 108 pripadnika VS i danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položili smo venac i odali čast posle 17 godina herojima koji su branili svoju otadžbinu”, istakao je tom prilikom Jablanović.

Napomenuo je da su tada državu branila uglavnom deca od 18-19 godina, u cvetu mladosti, da su časno izvršavali svoju dužnost i da je na nama da se sećamo i na njih ponosimo.

„Branili su najsvetiji deo naše države i na najčasniji mogući način, plativši najveću cenu, davši svoj život”, istakao je Jablanović, dodajući da je prvi put na Košarama, gde se i danas oseća ponos.

Kazao je da Košare i nakon 17 godina bude u čoveku emocije koje ne može da savlada i da bi svako kome je stalo do svog naroda, države i heroja koji su branili Košare treba da dođe i vidi tu kasarnu.

Bitka na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK, koje je podržavala Vojska Albanije i NATO avijacija, počela je napadom OVK 9. aprila, a zvanično je završena 14. juna 1999. godine.

Bitka se vodila oko granične karaule Košare, na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, a odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti.

Košare, mera za Heroje | Jadovno 1941.

Heroji Bitke za Košare | Jadovno 1941.

Sjećanje na bitku za Košare – neispričana ratna priča iz 1999.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: