Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbija može da dobije muzej Draže Mihailovića?

Datum objave: petak, 1 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Srbija bi mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam decenija posle njegove smrti, pišu “Večenje novosti”.

Draža Mihailović
Draža Mihailović

Taj listi navodi i da, iako je osnivanje tog muzeja još samo na nivou plana, već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Kako navode, iza ove inicijative stoji njegov unuk, Vojislav Mihailović i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Mesto ove postavke još nije određeno, ali je moguće da će biti na mestu gde se nalazi kuća u kojoj je Mihailović sa porodicom živeo pre rata – u Bregalničkoj 24 u Beogradu.

Vojislav Mihailović smatra da bi najbolje bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja, u čijem bi nadzornom odboru bili ugledni akademici, profesori, vladike…

Već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima, ističu “Novosti”.

Kako navode, akademik Matija Bećković u ovoj inicijativi vidi priliku za završetak višedecenijskog sukoba partizana i četnika, a osnivanje ovakve ustanove pozdravlja i istoričar Miloslav Samardžić.

S druge strane, predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić u ovoj inicijativi vidi još jedan pokušaj rehabilitacije.

“Mihailović je osuđeni ratni zločinac. Ne znam čemu sad služe te ideje o rehabilitaciji. Ako neko hoće da otvara privatne spomen sobe ili muzeje neka ih otvara. Mogu da razumem razloge prodice, ali ne i drugih ljudi”, rekao je Čukić.

Istoričar i potpredsednik SNS Predrag Marković skeptičan je prema ideji osnivanja svakog muzeja posvećenog samo jednoj ličnosti.

Izvor: TANJUG

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top