Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbija menja prioritete bezbednosti

Datum objave: ponedeljak, 19 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Vlada formirala radnu grupu za izradu novih strateških dokumenata. Odgovor države na pretnje poput terorizma, migranata…

Država sprema odgovor i na globalnu izbegličku krizu
Država sprema odgovor i na
globalnu izbegličku krizu

Opasnosti i rizici koji će pretiti Srbiji i njenim građanima u narednoj deceniji biće pobrojani u novoj strategiji nacionalne bezbednosti. Vlada je nedavno formirala radnu grupu za izradu odbrambenih dokumenata čiji će nacrt biti završen sledeće godine. Od najvažnijih strategija očekuje se da odrede desetogodišnji razvoj sistema odbrane, ali i da ponude odgovore na niz uslova koje će Srbija morati da ispuni na evropskom putu.

Najveći izazov za radnu grupu koju čine predstavnici ministarstava odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova i drugih Vladinih resora biće usklađivanje navedenih rizika i pretnji sa zahtevima briselske administracije. U postojećim aktima, usvojenim 2009. godine, kao najveći bezbednosni izazov Srbije navedeno je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije.

Iz Brisela su još prošle godine stigli signali da EU očekuje da Srbija uradi reviziju Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane. Evropski zvaničnici očekuju da država smanji akcenat koji je u ovim dokumentima stavljen na Kosovo, a trn u oku im je i opredeljenost za razvijanje posebnih odnosa sa Rusijom. Beogradu je preporučeno i da olabavi veze sa Banjalukom, kao i da u svim planskim i odbrambenim dokumentima priključenje EU navede kao najvažniji spoljnopolitički cilj.

Pored Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, na spisku za rekonstrukciju su i Dugoročni plan razvoja i Bela knjiga sistema odbrane. U drugoj fazi, ovim strategijskim dokumentima biće prilagođeni niži akti – Doktrina Vojske Srbije, Strategijski pregled i Plan odbrane…

U Ministarstvu odbrane koje je među nosiocima ovog posla navode da je reč o redovnom ažuriranju ovih akata, budući da se puno bezbednosnih faktora promenilo od 2009. godine.

– Radna grupa temeljno će razmotriti sve rizike i pretnje sa kojima se trenutno suočava Srbija, ali i one koji mogu da se jave do 2027. godine. Ona će biti sistemski odgovor države na pojave poput migrantske krize, terorizma, verskog ekstremizma ili pozicioniranja u globalnim gibanjima. To su najznačajna pitanja bezbednosti građana i buduće delovanje Vojske Srbije.

Da je periodična promena strategijskih dokumenata u svetu redovan posao navodi i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski. On ne želi da prejudicira osveženi sadržaj ovih dokumenata, ali naglašava da bi brisanje rizika i pretnji proisteklih iz jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bilo neprihvatljivo.

– Pojedine države svoje strateške dokumente inoviraju na četiri godine. Rusija je sve svoje planove oročila do 2020. godine. Promena naših dokumenata je opravdana, ali uz uvažavanje svih realnih činilaca bezbednosti – navodi Mijalkovski.

OPREDELjENI ZA EU I RUSIJU

GLAVNO opredeljenje Srbije navedeno u postojećoj Strategiji nacionalne bezbednosti jeste usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU. Naglašeno je i učešće u NATO programu “Partnerstvo za mir”. Posebno mesto u ovom dokumentu imaju posebne veze sa Republikom Srpskom, Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom, Indijom i Brazilom, kao i saradnja sa Pokretom nesvrstanih.

Autor: R. DRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top