Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRBI UVIJEK PREKOMJERNO STRADALI ZA SLOBODU

Datum objave: ponedeljak, 27 jula, 2015
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Milića Gaj

Milića Gaj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć u Milića gaju kod Kozarske Dubice da je sloboda najvažnija riječ u istoriji srpskog naroda, koji je zbog nje uvijek stradao prekomjerno.

Obraćajući se okupljenima, Dodik je naglasio da se zbog borbe i žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a zatim i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu mora čuvati Republika Srpska i za nju se boriti jer se danas borba za slobodu brani na drugi način demokratijom, procedurama i referendumom.

“Ja sam spreman da budem žrtvovan da bi ostvarili svoje pravo na referendum u Republici Srpskoj jer je Srpska smisao istorijske borbe ovog naroda. Mi smo danas u Srpskoj slobodni. Nikad ne smijemo da prestanemo da se borimo za nezavisnost”, rekao je Dodik.

Dodik je pred brojnim poštovaocima tradicije Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Milića gaju, mjestu gdje je 27. jula 1941. godine započeo ustanak protiv fašizma u Krajini izjavio da je važno obilježavanje tog događaja jer brojni narodi danas žele da pripišu sebi zasluge u borbi protiv fašizma.

On je naveo da je struktura antifašističkih jedinica skoro do samog kraja rata bila dominantno srpska, a da su ustanci u BiH dizani, uglavnom, tamo gdje su živjeli Srbi.

“Zato je važno danas doći ovdje u Milića gaj, mjesto gdje su patriote 1941. godine digle ustanak za slobodu, protiv fašizma, jer su znali da će, ako se ne bore, ovaj narod biti istrijebljen i satjeran u logore bez ikakve šanse da se brani”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da su Srbi u BiH zaslužili više od bivše Jugoslavije koja je bila najveća zabluda srpskog naroda.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić pozdravio je u Milića gaju hrabri narod Kozare i Potkozarja, drugove i borce NOB-a i njihove potomke.

Gajić je posebnu zahvalnost u obilježavanju Dana ustanka protiv fašizma u BiH izrazio predsjedniku Republike Srpske Dodiku, koga je nazvao ličnošću koja ulaže sve svoje umijeće u prosperitet Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je u Milića gaju dignut ustanak 1941. godine protiv najvećeg zla čovječanstva – fašizma, koji je posebno bio izražen na prostoru BiH, koji je pripojen Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

On je posebnu zahvalnost izrazio narodnom heroju dr Mladenu Stojanoviću i drugim ustanicima i istaknutim borcima antifašističke borbe.

“Na ovim prostorima su se 45 godina nakon rata pojavili duhovi fašizma koji su razorili tadašnju državu. Sloboda na ovim prostorima uvijek je bila nesigurna i varijabila i za nju se moralo boriti, a tako je i sada”, poručio je Savanović.

Okupljenima se obratio i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je naglasio da se ovih dana proslavlja Dan ustanka naroda ovih krajeva protiv najvećeg zla 20. vijeka i zločina NDH.

“Najbitnije je da smo tada na ovim prostorima pokazali jedinstvo vojske i naroda, a i sada nam je to jedinstvo potrebno kao i tada da bi sačuvali Republiku Srpsku”, rekao je Zlojutro.

Ovom tradicionalnom zboru u Milića gaju sinoć je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Održan je i prigodan umjetnički progam, koji je najvećim dijelom bio posvećen životu dr Mladena Stojanovića.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

BESPLATAN PREVOZ DO MILIĆA GAJA (Najava) – Jadovno 1941.

U Dubici tokom Drugog svjetskog rata stradalo 54 odsto …

Sjećanje na JANDRIĆE iz Čitluka kod Kozarske Dubice …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top