Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI UVIJEK PREKOMJERNO STRADALI ZA SLOBODU

Milića Gaj

Milića Gaj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć u Milića gaju kod Kozarske Dubice da je sloboda najvažnija riječ u istoriji srpskog naroda, koji je zbog nje uvijek stradao prekomjerno.

Obraćajući se okupljenima, Dodik je naglasio da se zbog borbe i žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a zatim i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu mora čuvati Republika Srpska i za nju se boriti jer se danas borba za slobodu brani na drugi način demokratijom, procedurama i referendumom.

„Ja sam spreman da budem žrtvovan da bi ostvarili svoje pravo na referendum u Republici Srpskoj jer je Srpska smisao istorijske borbe ovog naroda. Mi smo danas u Srpskoj slobodni. Nikad ne smijemo da prestanemo da se borimo za nezavisnost“, rekao je Dodik.

Dodik je pred brojnim poštovaocima tradicije Narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Milića gaju, mjestu gdje je 27. jula 1941. godine započeo ustanak protiv fašizma u Krajini izjavio da je važno obilježavanje tog događaja jer brojni narodi danas žele da pripišu sebi zasluge u borbi protiv fašizma.

On je naveo da je struktura antifašističkih jedinica skoro do samog kraja rata bila dominantno srpska, a da su ustanci u BiH dizani, uglavnom, tamo gdje su živjeli Srbi.

„Zato je važno danas doći ovdje u Milića gaj, mjesto gdje su patriote 1941. godine digle ustanak za slobodu, protiv fašizma, jer su znali da će, ako se ne bore, ovaj narod biti istrijebljen i satjeran u logore bez ikakve šanse da se brani“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da su Srbi u BiH zaslužili više od bivše Jugoslavije koja je bila najveća zabluda srpskog naroda.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić pozdravio je u Milića gaju hrabri narod Kozare i Potkozarja, drugove i borce NOB-a i njihove potomke.

Gajić je posebnu zahvalnost u obilježavanju Dana ustanka protiv fašizma u BiH izrazio predsjedniku Republike Srpske Dodiku, koga je nazvao ličnošću koja ulaže sve svoje umijeće u prosperitet Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je u Milića gaju dignut ustanak 1941. godine protiv najvećeg zla čovječanstva – fašizma, koji je posebno bio izražen na prostoru BiH, koji je pripojen Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

On je posebnu zahvalnost izrazio narodnom heroju dr Mladenu Stojanoviću i drugim ustanicima i istaknutim borcima antifašističke borbe.

„Na ovim prostorima su se 45 godina nakon rata pojavili duhovi fašizma koji su razorili tadašnju državu. Sloboda na ovim prostorima uvijek je bila nesigurna i varijabila i za nju se moralo boriti, a tako je i sada“, poručio je Savanović.

Okupljenima se obratio i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, koji je naglasio da se ovih dana proslavlja Dan ustanka naroda ovih krajeva protiv najvećeg zla 20. vijeka i zločina NDH.

„Najbitnije je da smo tada na ovim prostorima pokazali jedinstvo vojske i naroda, a i sada nam je to jedinstvo potrebno kao i tada da bi sačuvali Republiku Srpsku“, rekao je Zlojutro.

Ovom tradicionalnom zboru u Milića gaju sinoć je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Održan je i prigodan umjetnički progam, koji je najvećim dijelom bio posvećen životu dr Mladena Stojanovića.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

BESPLATAN PREVOZ DO MILIĆA GAJA (Najava) – Jadovno 1941.

U Dubici tokom Drugog svjetskog rata stradalo 54 odsto …

Sjećanje na JANDRIĆE iz Čitluka kod Kozarske Dubice …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: