Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi u regionu: nikad gore od 1995.

Tokom prošle godine zabeleženo je čak 189 slučajeva „etnički motivisanog nasilja” u Republici Hrvatskoj, tokom 2014. bilo ih je 82

Istoričar Čedomir Antić
Istoričar Čedomir Antić

Napredni klub, udruženje građana iz Beograda, devet godina posmatra i analizira stanje političkih prava srpskog naroda u regionu. Reč je o devet susednih i obližnjih država različitog statusa. Srpski narod u regionu broji oko 1,8 miliona stanovnika. Pre četvrt veka ovaj broj je bio za pola miliona veći. Srbi iz regiona listom su živeli u jednoj međunarodno priznatoj državi sa njihovom otadžbinom Srbijom. Sloboda, politička prava i ravnopravnost osporeni su im tokom dvadesetog veka od nacizma, komunizma, SAD i Evropske unije.

Na osnovu osmog godišnjeg Izveštaja o političkim pravima srpskog naroda za 2015–2016. izvesno je da ukupno gledano stanje prava nikada od 1995. godine nije bilo gore.

Srpska vlada, iako je u odbrani Republike Srpske preduzela određene korake, zapostavila je srpski narod u regionu. U slučaju bujanja hrvatskog nacionalizma ponekad reaguje, budući da je napredak same Srbije ugrožen, ali u ostalim slučajevima uglavnom ne preduzima ništa. Zvanično finansiranje projekata i ustanova srpskog naroda u regionu od vlade Srbije u ovom trenutku je isto kao i tokom prethodne decenije, ali znatno niže od sredstava opredeljenih za trideset puta malobrojniju hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Srpski narod u Republici Srpskoj/BiH nalazi se pod neprekidnim pritiskom bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma. Pored kampanja satanizacije Srba i zloupotrebe ratne prošlosti, svedoci smo nespremnosti Bošnjaka, Hrvata i njihovih saveznika da prihvate čak i simbolično suočavanje sa prošlošću. Šovinistički ispadi banjalučkog biskupa Komarice i reisa Kavazovića, kao i odnos prema njima najbolje svedoče u prilog prethodnoj tezi. Republici Srpskoj osporen je državni praznik i prava određena dejtonskim ustavom. Ambasadorka SAD i predstavnici EU učestvuju u kampanjama za ograničavanje prosvetne i ekonomske (u poljoprivredi) autonomije RS. Naknadno je falsifikovan i popis u BiH sproveden 2013. s ciljem promene dejtonskog ustava i ograničavanja samostalnosti RS. Srpska vlada je javno uglavnom podržavala RS.

U Federaciji BiH srpski narod nije ravnopravan s drugim narodima i ima manje prava od Bošnjaka i Hrvata u RS. Dovoljno je reći da Srbi tamo nemaju autentične predstavnike – potpredsednika federacije niti zastupljenost u ustanovama. Bošnjačke vlasti i njihovi zaštitnici potcenjuju činjenicu da u Siriji i Iraku ratuje oko 600 terorista iz BiH, baš kao što su zanemarili pokušaj ubistva srpskog premijera na komemoraciji u Potočarima prošle godine. Ove godine mu je čak zabranjen dolazak.

U Republici Hrvatskoj u toku je velika unutrašnja kriza čiji je spoljni simptom bujanje šovinizma i eksplozija mržnje prema Srbima i Srbiji. Pored već tradicionalnog nesprovođenja obećanih zakona i ugovora (ukinuti su autonomni Kotari, nije stvorena istinska zajednica opština u Slavoniji…), progona ćirilice, neravnopravnosti Srba kad je reč o pravu na imovinu, ispoljavanju i razvoju nacionalnog identiteta… Tokom prošle godine zabeleženo je čak 189 slučajeva „etnički motivisanog nasilja” u Republici Hrvatskoj, tokom 2014. bilo ih je 82. Sve je to posledica kako trijumfa šovinizma i klerikalizma, nesposobnosti hrvatske vlade da se suoči sa istinskim problemima društva tako i pristrasnosti EU i SAD. Čini se da je duboka podela u hrvatskom narodu, koju je do sada relativizovalo samo postojanje zajedničkog srpskog neprijatelja, teža nego ikada. Rehabilitacija kardinala Stepinca, podizanje spomenika Miru Barišiću, diplomatski i medijski rat protiv Srbije i histerično slavljenje napada na zone pod zaštitom UN, govore tome u prilog.

U Crnoj Gori je srpski narod i dalje obespravljen. Političke vođe Srba – Andrija Mandić i Slaven Radunović žrtve su političkog sudskog uznemiravanja, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović kažnjen je ogromnom globom zbog podizanja spomen-krsta palim crnogorskim vojnicima na Mojkovcu. Zvanična Crna Gora pokušava da sudski oduzme imovinu SPC.

Srpski narod u Makedoniji i dalje nema pravo na slobodu veroispovesti. Srpski narod na teritoriji Kosova–UNMIK nema čak ni puna prava nacionalne manjine. Osporena su mu i ona simbolična prava predviđena briselskim sporazumima. U toku su povremena nasilja i pokušaji asimilacije.

Nema promene lošeg stanja prava srpskog naroda u Albaniji i Sloveniji. Izvesne promene nabolje osetne su u Mađarskoj, a stanje je dobro u Rumuniji.

Zvanična Srbija uglavnom je zaboravila ili zanemarila pitanja političkih prava srpskog naroda u regionu. Takva politika mora da bude promenjena. Bez slobode i prava zagraničnog Srpstva nema ni slobode i napretka za Srbiju.

(Napredni klub)

Izvor: Srpski Narodni Forum

 

Vezane vijesti:

Čedomir Antić: Surove istine o logoru smrti

Čedomir Antić: Dužni smo da pamtimo Srpsku Krajinu | Jadovno …

Čedomir Antić: Kako bi danas izgledao Balkan da nije bilo …

Relativizacija postnacifikacije | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: