Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi u regionu imaju sve manja prava

Datum objave: ponedeljak, 7 avgusta, 2017
Veličina slova: A- A+

Stanje političkih prava Srba koji žive u regionu je iz godine u godinu sve lošije, a to je najviše izraženo u Crnoj Gori, ocenjeno je na predstavljanju redovnog godišnjeg izveštaja o političkim pravima srpskog naroda u regionu u organizaciji Naprednog kluba.

Predsednik kluba, dr Čedomir Antić, kazao je da mržnja prema Srbima u Crnoj Gori nije velika kao u Hrvatskoj, ali, kako je ocenio „vlast tamo vrši veliko nasilje nad Srbima“. Uz to, istakao je Antić, mržnja iz Hrvatske pokreće sve ostale negativne reakcije prema Srbima, u skoro svim državama regiona.

Kako je istakao Čedomir Antić, Crna Gora nastavlja da briše sve veze države i njene kulture sa Srbijom, a ističe da je svega sedam odsto Srba zaposleno u državnoj upravi te zemlje. „Srpski narod je neravnopravan i izložen nasilnoj asimilaciji. Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava, čak ni prava nacionalne manjine“, istakao je Antić ocenjujući da je slična situacija i sa pravima srpske manjine u Sloveniji.

Na skupu je rečeno da u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Mađarskoj, Rumuniji…živi oko 1.750.000 Srba, a da se u proteklih nekoliko godina taj broj smanjuje.

Kako je rekao Antić, u Hrvatskoj Srbi formalno imaju sva prava, ali je u Hrvatskoj u protekloj godini nastavljen trend pogoršanja prava srpske zajednice.

„Srbima se konstantno osporavaju ljudska, građanska i manjinska prava i predmet su gotovo svakodnevnih političkih napada hrvatske javnosti i političara“, rekao je Antić.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji sistemska politika čiji je cilj, kaže, da Srbima bude onemogućen povratak, obnova i dalji život u zemlji iz koje potiču, što vodi opadanju njihovog broja i nestanku srpske zajednice u toj državi.

Na skupu u Medija centru je rečeno i da je situacija po pitanju prava Srba u Makedoniji na lošem nivou, jer kako je istaknuto, traje stalan proces asimilacije Srba u makedonsko društvo.
„Situacija koja se tiče prava Srba u Makedoniji, ide od lošijeg ka gorem“, rekao je Aleksandar Ćurić, novi autor u pisanju Iveštaja.

On je kazao da u Makedoniji, više Srba ima bugarski pasoš nego srpski, i ocenio da svaki sukob u toj zemlji između Albanaca i Makedonaca, prvi na „svojoj koži osete Srbi“.

Igor Vuković je istakao da je situacija po pitanju prava Srba u Albaniji nepromenjena u odnosu na prethodne godine, iako se beleži pomak, donošenje Zakona o nacionalnim manjinama, te su na taj način, rečeno je, Srbi po prvi put dobili formalna prava. Takođe, nedemokratski režim u Crnoj Gori svoju totalitarnost posebno je iskazao na dan izbora kada je privedeno 2600 građana, i po pitanju učlanjenja u NATO pakt.

U Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, stanje političkih prava srpskog naroda je uglavnom isto kakvo je bilo i tokom ranijih godina, ocenjeno je na današnjoj konferenciji.

Celokupan 9. Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu možete preuzeti ovde.

Izvor: NAPREDNI KLUB

Vezane vijesti:

Čedomir Antić za „Blic“ o Danu državnosti i Sretenju …

Antić za „Pravoslavlje“: Vidovdan je simbol vaskrsa srpskog …

Čedomir Antić: „Davladine“ organizacije | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top