fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi u Kninu kao da nisu ni postojali!

Tvorci jedne Hrvatske turističke brošure zaboravili na nekad većinsko stanovništvo Kninske krajine. Izbačeno sve što podseća na doprinos pravoslavnih Kninjana

Srpska crkva u Kninu uopšte nije navedena u brošuri
Srpska crkva u Kninu uopšte nije navedena u brošuri

ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U turističkoj brošuri o Kninu, koja se ovih dana pojavila na internetu, a uskoro će biti i odštampana, Srbi kao da nisu nikada postojali u tom gradu, a nisu navedeni ni sakralni objekti poput Sabornog hrama Pokrova Presvete Bogorodice. Turistička zajednica grada Knina naprosto je „izbrisala“ iz sećanja sve što ima veze sa Srbima u ovom gradu, a istorija je prekrojena na takav način da se učešće naroda koji je do 1995. bio većinski uopšte ne vidi.

Dok se do detalja opisuje istorija grada od desetog veka do danas, vešto je izbačeno sve ono što podseća na važan doprinos Srba u Kninu, a poimenično se uopšte ne navode slavni Kninjani srpske nacionalnosti. Za autore brošure koja će u Kninu biti ponuđena turistima, sam grad ima isključivo važnost kao sedište hrvatskih kraljeva.

I mnogi danas poznati stanovnici grada srpske nacionalnosti upozoravaju na ove nedostatke, ali se priređivači ograđuju i najavljuju da će neke „moguće greške“ biti ispravljene u narednim izdanjima. Za početak bi brošura trebalo da bude odštampana u 2.000 primeraka.

Nisu navedeni ni podaci o broju Srba u Kninu. Prve ratne godine 1991. u Kninu je živelo 9.867 Srba i 1.660 Hrvata, dok je 2001. godine ostalo tek 1.269 Srba i 9.546 Hrvata. Nema ni reči o tome kako su Srbi počeli da žive u tim krajevima još u predturskom vremenu, kada su i nastala tri manastira – Krupa, Krka i Dragović. Iz tog vremena su i mnogi srpski hramovi, a Srbi su dali nezamenjiv doprinos u razvoju celog kraja oko Knina, kao i cele Dalmacije.

Brošura će biti štampana u 2.000 primeraka
Brošura će biti štampana u 2.000 primeraka

Sve je to istorija koju nije moguće falsifikovati, niti zaboraviti, ali je u brošuri o Kninu naprosto nema. Srpska crkva koja se nalazi u glavnoj kninskoj ulici kao da ne postoji i nije uopšte navedena.

Gradonačelnik Knina dr Marko Jelić, koji je i sam pokrenuo procese da se relaksira situacija u Kninu, uvideo je greške iz brošure i najavio da će one uskoro biti ispravljene. Jelić je u više navrata pokazao da ima osećaj za unapređenje odnosa Hrvata i Srba u Kninu, pa mu sigurno nije previše drago što je jedna takva brošura uopšte urađena sa očitom namerom da se „zaboravi“ istorija, a posledice mogu da imaju i političke konotacije.

Autor: J.Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Knin: Kralju Zvonimiru „docrtana” dva prsta | Jadovno 1941.

Kako danas zaista izgleda Knin i život Srba u njemu | Jadovno …

Supermarket uspomena: u Kninu, 20 godina posle

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: