fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBI U HRVATSKOJ ZABRINUTI DA ĆE NESTATI

Srbi u Hrvatskoj zabrinuti da će nestati

Sagovornici su uglavnom pesimistični kada je reč o budućnosti Srba u Hrvatskoj. Boje se izumiranja, asimilacije, etnomimikrije, a prema njihovim iskazima, za to imaju i opravdanje, kaže se u politološkom časopisu koji ove godine obilježava pola veka izlaženja.

ZAGREB Pripadnici srpske zajednice zabrinuti su da bi njihova nacionalna grupacija mogla uskoro potpuno nestati u Hrvatskoj, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje identiteta Srba u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno u Institutu za migracije i narodnosti metodom dubinskih intervjua s 36 osoba srpske nacionalnosti iz čitave Hrvatske i objavljeno u zadnjem broju časopisa Politička misao.

Autor Filip Škiljan upozorava da navedena metodologija istraživanja ne dopušta dalekosežne zaključke niti da tvrdnje sagovornika stoje kao naučna spoznaja, nego da rezultati pokazuju strah ispitanika za budućnost njihovog identiteta.

Pesimizam u iskazima ističe njihovu zabrinutost zbog mogućega gubitka osećaja identiteta, dok stvarni gubitak identiteta u nekoj populaciji počinje tek onda kada se u njenom znatnom delu konstatuje indiferentnost prema tom gubitku, kaže autor. Napominje da se ne radi o ispitivanju javnog mnjenja nego o dubinskim intervjuima, pa je uzorak u svakom slučaju indikativan, ali ne do kraja reprezentativan.

Autor analizira tradicionalni i moderni element srpskog identiteta u Hrvatskoj. Kao tradicionalne elemente identiteta uzima pravoslavnu veroispovest, pismo i vojničku prošlost, a kao moderne elemente jezik i književnost, građanske, društvene i političke vrednosti, brigu za narodnosni status i narodne organizacije te privrženost Narodnooslobodilačkoj borbi.

Nakon raspada Jugoslavije srpski identitet u Hrvatskoj prolazi kroz ambivalentan razvoj. S jedne strane, dolazi do retradicionalizacije i »povratka identitetu« nakon što je u Jugoslaviji on bio zanemaren, ističe autor.

S druge strane, zbog rata u 1990-ima srpska je zajednica u Hrvatskoj značajno smanjena, a pojavili su se i strahovi te pojačan trend asimilacije. Mnogi Srbi otišli su iz Hrvatske i neće se više vratiti. Stoga je moguće da se ta etnička zajednica nalazi pred nestankom, zaključuje autor.

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

 

Vezane vijesti:

SRBI U HRVATSKOJ ZABRINUTI DA ĆE NESTATI – Jadovno …

REALAN STRAH ZA OPSTANAK SRBA U HRVATSKOJ – Jadovno …

DA NAM SE NE PONOVE JASENOVAC I JADOVNO – Jadovno 1941.

Bez mudrosti Srba i Hrvata Balkan ne može naprijed – Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: