Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbi teško do imovine

Datum objave: subota, 2 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu podržao zakon o zemljišnim knjigama. Marčeta: Nastavlja se etničko čišćenje srpskog naroda. Dokazivanje porekla

ZAŠTITA Srbi moraju da dokazuju da su vlasnici nekretnina / Foto S. Mišljenović
ZAŠTITA Srbi moraju da dokazuju da su vlasnici nekretnina / Foto S. Mišljenović

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH u skladu s Ustavom BiH. Ocenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Ustavni sud BiH davao je na zahtev 29 poslanika NS RS i to nakon tvrdnje mnogih da je taj zakon diskriminatorski, jer se, kako navode, putem njega otima imovina Srba koji su nekad živeli u FBiH.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH nisu zadovoljni predstavnici Srba u Federaciji BiH, ali ni predstavnici Srba koji su proterani iz Federacije BiH.

Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kaže za “Novosti” da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH samo nastavlja etničko čišćenje Srba u Federaciji BiH.

– Mnogi Srbi će u dokazivanju porekla svoje imovine ostati bez iste. Čitav proces od početka je usmeren na štetu Srba. Jedino rešenje je da se ide u Strazbur i da se žalbe upute Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer očigledno Ustavni sud BiH neće zaštititi prava Srba – kaže Marčeta.

Predsednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević ukazala je na problem da veliki broj izbeglih nije u mogućnosti da prati objave o registraciji nekretnina, a da se potreba za podrškom Vlade Srpske i drugih udruženja pojavila nakon informacije Katastarske opštine Bihać da se svega tri odsto Srba prijavilo za legalizaciju imovine.

S druge strane, rukovodilac Jedinice za realizaciju projekta registracije nekretnina Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Nedžad Pašalić kaže da se aktivnosti na projektu uspostavljanja zemljišnih knjiga u Federaciji BiH privode kraju u 97 katastarskih opština od 255 projektovanih, a ukupno ih u ovom entitetu ima 1.800.- Vlada Federacije je odobrila drugu fazu kojom će od januara 2020. godine biti obuhvaćeno još 100 katastarskih opština – kaže Pašalić, koji je u Doboju prisustvovao okruglom stolu “Projekat registracije nekretnina na prostoru FBiH”.

ODBILI Ustavni sud doneo odluku protiv prava interesa Srba / Foto RTRS
ODBILI Ustavni sud doneo odluku protiv prava interesa Srba / Foto RTRS

On je naveo da su tokom realizacije projekta evidentirani mnogobrojni prigovori, ali bez konkretnog slučaja sa terena da je neko lice izgubilo ili bilo oštećeno u pogledu imovinskih prava.

Pašalić je pozvao građane da prate objave oglasa i da se masovno uključe u realizaciju uspostave i zamene zemljišne knjige, koja se sprovodi bez troškova, i tako reše imovinsko-pravne odnose, odnosno probleme, ako ima neusklađenosti između katastra i zemljišne knjige.

KANCELARIJE U SRPSKOJ

Republička uprave za imovinsko-pravne poslove (RUGIP) otvorila je kancelarije u šest opština i gradova u Srpskoj kako bi izbegli iz Federacije BiH mogli da zaštite svoja imovinskia prava, zatraže i dobiju stručnu pomoć. RUGIP je obezbedio šest kancelarija u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i dodatno banjalučku kancelariju, kao mesto koordinacije rada svih kancelarija.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Federacija BiH neće da menja zakon: Srbi ostaju bez kuća i …

Srbima iz Federacije BiH počeo da teče rok od 60 dana da …

Napadima na imovinu Srba žele spriječiti povratak | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top