fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi predstavljeni kao kriminalci, umjesto kao žrtve

Proslavljeni režiser Emir Kusturica rekao je da su hrišćani na ivici istrebljenja, a da su Srbi izloženi redovnim napadima i predstavljeni kao kriminalci, umjesto kao žrtve, dok o genocidu nad njima niko ne govori.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

Kusturica, koji sa svojim bendom „No smoking orkestar“ gostuje u Jermeniji, rekao je u intervju za tamošnji list „Armenpress“ da između Srbije i Jermenije postoji mnogo sličnosti, ali i jedna razlika.

„Postoji jedna velika razlika među nama: vi Jermeni ste ujedinjeni, poznati ste kao narod koji je preživio genocid i imate državu koja je kolektivni odgovor na sve ono što se desilo“, ocijenio je on.

Kusturica je dodao da Srbi imaju drugačiju istoriju i da su bili izloženi redovnim napadima, genocidu o kom niko ne govori.

„Ali, mi Srbi se nismo ujedinili i predstavljeni smo kao kriminalci, umjesto kao žrtve“, rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je u toku Drugog svjetskog rata ubijeno 800.000 Srba, o čemu postoje i knjige i izvještaji, ali za Evropu to kao da se nije desilo.

„Oni koji znaju za tu činjenicu, ignorišu je“, istakao je Kusturica.

Navodeći da voli da dođe u Jermeniju zbog načina života i zato što je tu sve nedvosmisleno, Kusturica je rekao da je, kada je bio u Turskoj, napadnut i da mu je rečeno da nije dobrodošao zbog njegovog stava u vezi sa Srbima.

„Odgovorio sam da oni i ne moraju da se brinu zbog genocida /nad Srbima/, pošto su i sami pobili milione Jermena tokom Prvog svjetskog rata“, dodao je slavni režiser.

Jermenski list podsjetio je da je Emir Kusturica prihvatio pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005. godine, prenijeli su beogradski mediji.

Kusturica je rekao da je njegova porodica bila djelimično preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje te dodao da niko u njegovoj porodici nije ispovijedao islam i da on nije preobraćen, nego je samo kršten.

„Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu“, istakao je Kusturica.

Na pitanje šta želi za Novu godinu, Kusturica je rekao da „ne bi tražio Koka Kolu od Djeda Mraza“, nego nešto natprirodno – da više nema rata u svijetu.

„I poželio bih da Djeda Mraz nađe Maradoni novi posao“, rekao je Kusturica.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: