fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srbi osuđeni na 139 godina zatvora bez ijednog dokaza!

PREKI SUD Županijski sud u Osjeku vodio skandalozan proces protiv desetorice Srba iz Trpinje
PREKI SUD Županijski sud u Osjeku vodio skandalozan proces protiv desetorice Srba iz Trpinje

Stevu Pantića (60) i još devetoricu Srba iz Trpinje kod Vukovara sud u Osijeku osudio na 139 godina zatvora na osnovu tvrdnje nepouzdanog svedoka, lokalnog pijanca, „da se priča po selu da su oni ubijali hrvatske civile 1991“

A Glavašu samo osam godina

Isti sud koji je desetoricu Srba osudio na 139 godina robije, hrvatskog ratnog zločinca Branimira Glavaša osudio je na samo osam godina zatvora i pored dokaza da je direktno odgovoran za ubistvo najmanje desetoro Srba u Osijeku tokom 1991. godine. Što je najgore, Glavaš je odležao samo tri petine kazne (oko pet godina), i to u zatvorima u BiH, pre nego što je pušten na slobodu marta 2015. godine.

Presuda je decembra 2014. godine doneta samo na osnovu izjava potpuno nepouzdanog svedoka, lokalnog pijanca, koji je rekao „da se priča po selu da su oni odgovorni za ratni zločin nad hrvatskim civilima koji su se dogodili 1991!“

(FOTO) USTAŠE OPET DIVLjAJU PO HRVATSKOJ! „Srbe na vrbe“ ispred vrtića u Zagrebu!

Desetorica Srba, uglednih trpinjskih domaćina, zbog toga već tri godine, od hapšenja u julu 2013, nevini trunu u zatvoru u Osijeku.

Lažni svedok

Ova grupa osuđena je za „ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima“, a prema optužnici, zločin je počinjen između septembra i novembra 1991. u Trpinji nedaleko od Vukovara. Najveću kaznu dobili su Stevo Pantić i Milisav Atanacković (po 20 godina), dok su ostali osuđeni na 14, 12 i pet godina.

Pretukli ga metalnom stolicom

Pored svih neprijatnosti koje svi Srbi iz Trpinje preživljavaju u hrvatskom zatvoru, Miroslav Kovačević je i brutalno pretučen. Njega je u osječkom zatvoru metalnom stolicom prebio drugi zatvorenik iz ćelije.

Mario Pantić, sin Steve Pantića, prvooptuženog u slučaju „Trpinja“, kaže za Informer da je agonija kroz koju prolazi deset srpskih porodica iz Trpinje, najvećeg srpskog sela u Hrvatskoj, počela u julu 2013.

(VIDEO) GLUMAC PESMOM RAZBESNEO USTAŠE: Pogledajte zašto je Rene Bitorajac postao meta hrvatskih nacionalista!

Pre tri godine u naše selo upali su hrvatski specijalci, njih stotinjak, blokirali sve prilaze i uhapsili desetoricu Srba. Neke su, kao mog oca, zatekli u kući, druge su pokupili sa njiva i iz fabrika. A onda je usledio montirani proces protiv njih koji je vođen uz pomoć lažnih svedoka koji su svoje izjave temeljili na tome „da se pričalo po selu…“ – tvrdi Mario Pantić.

OSUĐEN BEZ DOKAZA Stevo Pantić
OSUĐEN BEZ DOKAZA Stevo Pantić

On kaže da su njegov otac i ostali Srbi osuđeni bez ijednog materijalnog dokaza, bez svedoka koji su prisustvovali događaju i po zakonima koji nisu ni postojali kada se navodni zločin dogodio.

Moj otac je u zatvoru na osnovu izjave lokalnog alkoholičara i kabadahije, koji je osuđivan zbog nasilja u porodici
Mario Pantić,
sin Steva Pantića

Optuženi su da su radili protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, iako u vreme kada se navodni zločin desio Hrvatska kao država nije ni postojala. Svi znaju da je ovde besneo građanski rat, Srbi su samo čuvali svoja ognjišta. A onda se neko dosetio da ih proglasi ratnim zločincima samo na osnovu svedočenja lokalnog nasilnika Dragana Đurđevića, koji je osuđivan za porodično nasilje i koga su se i rođeni otac i sin odrekli zato što je kabadahija i alkoholičar. Đurđević je pred porotom slagao da je video mog oca i ostale osuđene Srbe kako odvode hrvatske civile i ratne zarobljenike na nepoznato mesto. I taj isti Đurđević sada uživa status zaštićenog svedoka, materijalno je zbrinut, a pošteni meštani Trpinje trunu u zatvoru – priča Pantić.

Ucene i pretnje

Prema njegovim rečima, i porodice osuđenih Srba trpe neviđeno maltretiranje jer ih ucenjuju advokati koji su im dodeljeni po službenoj dužnosti.

TRAŽI PRAVDU Mario Pantić, sin Steva Pantića
TRAŽI PRAVDU Mario Pantić, sin Steva Pantića

I KAO NISU USTAŠE!? Splićanina uhapsili i vređali zbog grafita „Smrt fašizmu – sloboda narodu“!

Advokati ih ne posećuju u zatvoru niti komuniciraju sa njima! Ali zato zovu njihove porodice i ucenjuju ih! Traže od nas novac da bi se, kako kažu, aktivno uključili u rešavanje predmeta. Kada im kažemo da nemamo novaca, odgovaraju: „Kako budete plaćali, takva će vam i odbrana biti“. Očajni smo jer za Srbe u Hrvatskoj očigledno nema pravde! Hrvatski sud ih bez dokaza osuđuje na maksimalne kazne, dok Tomislav Merčep, osvedočeni zločinac koji je odgovoran za smrt velikog broja Srba, dobije minimalnu kaznu od pet godina zatvora. Jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo da će nam pomoći država Srbija. Moj otac ima i srpsko državljanstvo – kaže Pantić.

Autor: V. N.

Izvor: INFORMER

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: