Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Срби опет конститутиван народ у Хрватској?

Различите реакциjе хрватских политичара на став српског министра диjаспоре Срђана Срећковића да би Срби могли бити конститутиван народ у Хрватскоj, као су били пре 20 година

Srdjan Sreckovic

ЗАГРЕБ – Званичници хрватских политичких партија реаговали су на став српског министра дијаспоре Срђана Срећковића да би Срби могли бити конститутиван народ у Хрватској, као што је то било пре 90-их година прошлог века.

По речима високог званичника ХДЗ-а и Сабора Владимира Шекса, хрватским уставом решена су сва битна питања, па и она националних мањина, јер је та уставна одредба потврђена и последњим изменама.

“Настојање да Срби буду конституитиван народ у Хрватској је опасно и политички штетно”, рекао је Шекс у Дневнику Хрватске телевизије (ХТВ), истичући да то Срби у Хрватској нису ни тражили.

“Треба развијати стандард националних мањина, али политика по којој би Срби требали поновно бити конститутиван народ је лоша политика”, изјавио је Јосип Леко из опозиционе Социјалдемократске партије.

“Сад се покушава на фин начин вратити на сцену. У сваком случају, није у интересу хармонизације хрватског друштва и та политика је већ поражена у Хрватској, али и у свету неће добити потпору”, изјавио је Леко за ХТВ.

Према речима саборског посланика и потпредседника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца, искуство Срба као конститутивног народа у Хрватској 90-их година прошлог века је компромитовано.

Пуповац упозорава да Срби имају нови положај у новим околностима које су дефинисане уставом и законима.

“Срби у Хрватској то нису дискутовали, јер они имају преча посла, а то су њихова грађанска, људска и мањинска права, да буду равноправни грађани у Хрватској и да буду признати као новонастала мањина”, рекао је Пуповац за ХТВ, додајући да очекује да Србија треба да подржи оно што одлуче сами Срби у Хрватској, а то је залагање за права мањине.

Хрватски медији су јуче пренели Срећковићеву изјаву да је између Хрватске и Србије видљив знатан помак на свим подручјима и да би Срби могли бити конституитиван народ.

“Постоји простор да се на ту тему разговара, али наравно у једном отвореном демократском дијалогу, а свеукупно имајући у виду процес напретка положаја српске националне заједнице у Хрватској”, рекао је Срећковић, а пренели су медији у Хрватској.

Извор: Курир

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: