fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi nisu svjesni svog položaja na Balkanu

Analitičar Srđa Trifković smatra da Srbi nisu dovoljno svjesni svog položaja na Balkanu i da jedan od uticaja u ovom regionu, takozvani evroazijski, koji bi trebalo da se na njih oslanja, nije dovoljno artikulisan.

Srđa Trifković
Dr Srđa Trifković

Trifković je ukazao na još tri uticaja na Balkanu – atlantistički koji se oslanja na Albance, germansko-kontinentalistički koji se oslanja na Hrvate i neoosmanski koji se projektuje putem „zelene transferzale“.

On navodi da je u dvodecenijskoj euforičnoj propagandi evropskog puta Srbije zamagljeno to da Srbe u ključnim zemljama EU ne vole jer „germansko srce stare Evrope tretira Srbe kao remetilački faktor i prema njima ima civilizacijski i kulturološki otklon“.

Trifković je na tribni „Geopolitika Balkana u vrtlogu novog hladnog rata“, održanoj sinoć u Doboju, ocijenio da Srbija neće pristupiti EU jer stalno postavljanje novih vremenskih rokova za ulazak postaje već tragikomično, „a šargara uvek izmiče“.

On kaže da Hladni rat nikada nije prestao u percepciji ključnih donosilaca odluka u zapadnom svijetu, prije svega SAD koja Rusiju doživljava kao geopolitičkog rivala, a Srbe kao ruske potencijalne saveznike i produženu ruku na ovim prostorima, koji u takvim odnosima imaju sudbinu kolateralne štete.

„Politika velikih sila prema ovom području uslovljena je geopolitičkim vektorima“, rekao je Trifković.

Srđa Trifković je doktorirao istoriju na Univerzitetu Sauthempton u Engleskoj. Od 1999. je spoljnopolitički urednik američkog mjesečnika „Hronike“ i srpskog časopisa „Geopolitika“.

Autor je niza knjiga. Od 2012. godine predaje međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hladni rat obnovljen u Srbiji | Jadovno 1941.

Ustaše u temeljima hrvatstva | Jadovno 1941.

Daj bože, da nam Amerika više ne pomaže — plaćali su i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: