Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi nisu svjesni svog položaja na Balkanu

Datum objave: sreda, 7 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Analitičar Srđa Trifković smatra da Srbi nisu dovoljno svjesni svog položaja na Balkanu i da jedan od uticaja u ovom regionu, takozvani evroazijski, koji bi trebalo da se na njih oslanja, nije dovoljno artikulisan.

Srđa Trifković
Dr Srđa Trifković

Trifković je ukazao na još tri uticaja na Balkanu – atlantistički koji se oslanja na Albance, germansko-kontinentalistički koji se oslanja na Hrvate i neoosmanski koji se projektuje putem “zelene transferzale”.

On navodi da je u dvodecenijskoj euforičnoj propagandi evropskog puta Srbije zamagljeno to da Srbe u ključnim zemljama EU ne vole jer “germansko srce stare Evrope tretira Srbe kao remetilački faktor i prema njima ima civilizacijski i kulturološki otklon”.

Trifković je na tribni “Geopolitika Balkana u vrtlogu novog hladnog rata”, održanoj sinoć u Doboju, ocijenio da Srbija neće pristupiti EU jer stalno postavljanje novih vremenskih rokova za ulazak postaje već tragikomično, “a šargara uvek izmiče”.

On kaže da Hladni rat nikada nije prestao u percepciji ključnih donosilaca odluka u zapadnom svijetu, prije svega SAD koja Rusiju doživljava kao geopolitičkog rivala, a Srbe kao ruske potencijalne saveznike i produženu ruku na ovim prostorima, koji u takvim odnosima imaju sudbinu kolateralne štete.

“Politika velikih sila prema ovom području uslovljena je geopolitičkim vektorima”, rekao je Trifković.

Srđa Trifković je doktorirao istoriju na Univerzitetu Sauthempton u Engleskoj. Od 1999. je spoljnopolitički urednik američkog mjesečnika “Hronike” i srpskog časopisa “Geopolitika”.

Autor je niza knjiga. Od 2012. godine predaje međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hladni rat obnovljen u Srbiji | Jadovno 1941.

Ustaše u temeljima hrvatstva | Jadovno 1941.

Daj bože, da nam Amerika više ne pomaže — plaćali su i …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top