fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI IZ STRAHA BJEŽE OD SVOG IDENTITETA

Izbjeglice iz Krajine u koloni kod Topuskog

Izbjeglice iz Krajine u koloni kod Topuskog


Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac upozorio je da je položaj Srba u Hrvatskoj u protekle tri godine pogoršan i da atmosfera u kojoj Srbi žive proizvodi strah i bijeg od identiteta, posebno u vrijeme pred obilježavanje 20 godina od akcije „Oluja“ koja postaje sve ozbiljnije kritično mjesto u srpsko-hrvatskim odnosima.

Pupovac je rekao da kontinuirana antisrpska kampanja blokira Vladu Hrvatske u tome da prema Srbima ispunjava svoje i obaveze iz pristupnog ugovora sa EU.

„Ne bi uopšte bilo dobro kada bi ovo potrajalo i kada se EU i svijet ne bi zainteresovali za takvo stanje“, izjavio je Pupovac za beogradski list „Danas“.

Govoreći o srpsko-hrvatskim odnosima u kontekstu predstojeće proslave „Oluje“ u Hrvatskoj, Pupovac je ocijenio da bi, kako vrijeme odmiče, „Oluja“ mogla sve više postajati ozbiljno kritično mjesto u međusobnim odnosima.

„Nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima (Anti) Gotovini i (Mladenu) Markaču u Hrvatskoj nestaje i ono malo odgovornosti za protjerivanje, ubijanje, uništavanje, te ometanje povratka velikog dijela jedne etničke grupe“, upozorio je Pupovac.

Prema njegovim riječima, poziv koji je Hrvatska uputila stranim delegacijama za prisustvo proslavi 20 godina od akcije „Oluja“ bio je pokušaj da se omogući posljednje „izbjeljivanje krvave krajinske haljine“ i da se pojača uvjerenje da je riječ o pobjedi i ni o čemu drugom.

„Na to drugo, protjeranih 200.000 ljudi samo u jednom danu, pobijenih civila, mahom starijih i nemoćnih i 2.000 popaljenih kuća sada je počela upozoravati i Srbija, i to nakon 20 godina ili nikakvog ili veoma mlakog odnosa prema tom stradanju Srba iz Hrvatske“, naveo je Pupovac.

Kada je riječ o inicijativi koalicije Udruženja izbjeglih Srba da Evropski parlament usvoji rezoluciju o „Oluji“, Pupovac je naglasio da sumnja da bi ona mogla dobiti zeleno svjetlo, prije svega jer oni kojim je upućena znaju malo ili gotovo ništa o toj akciji i njenim posljedicama.

„Većina evroparlamentaraca, nažalost, nema saznanja o `Oluji` i koje su njene posljedice. Mnogi znaju za Srebrenicu i njene posljedice, ali ne i za „Oluju“ i njene posljedice. Većina nema nikakvu svijest o vezi ove dvije žrtve koje su, po svoj prilici, prinesene na oltar istog mirovnog paketa za završetak rata na hrvatsko-srpskom govornom prostoru“, rekao je Pupovac i naglasio da treba raditi na tome da se u svijetu više zna o zločinima izvršenim u akciji „Oluja“.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Program obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u „Oluji …

BRISEL DA ZAUSTAVI PROSLAVLjANjE „OLUJE“ – Jadovno 1941.

SLOVENCI NEĆE NA PROSLAVU „OLUJE“ – Jadovno 1941.

KOLINDA: Domovinski rat pravedan, Oluja legalna, Gotovina …

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: