fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBI IZ HRVATSKE TRAŽE VRAĆANjE SVOJIH LjUDSKIH I GRAĐANSKIH PRAVA

kolona2

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je Srni da peticija, koju potpisuju izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske s ciljem da se spriječi ulazak te zemlje u članstvo EU prije nego što im vrati oduzeta ljudska i građanska prava, nailazi na izuzetno dobar prijem u Srbiji.

On je potvrdio da se peticija, između ostalog, potpisuje i zbog, kako je naveo, otvorene rehabilitacije ustaškog pokreta u Hrvatskoj, navodeći najnoviji primjer nedavne mise zadušnice za ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Zagrebu.

„To se dešava u kontinuitetu od kako je Hrvatska proglasila svoju samostalnost. Zaista, može se postaviti pitanje da li i ustaški pokret predstavlja još jednu vrijednost koja otvara put Hrvatskoj u evropske integracije“, kaže Budimir.

Prema njegovim riječima, ono što nisu postigle ustaše kada su Srbi u Hrvatskoj u pitanju završio je nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

„Nažalost, iako su kasnije došli Stjepan Mesić i Ivo Josipović, koji se deklarišu kao antifašisti, ništa se nije promijenilo kada su Srbi u pitanju“, konstatuje Budimir.

On je najavio da će delegacija izbjegličkih udruženja Srba iz Hrvatske zatražiti prijem kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, kako je rekao, jedini pokazuje dozu razumijevanja za njihove probleme.

U peticiji izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske zahtijeva se vraćanje njihove zauzete pokretne i nepokretne imovine, obnova ratom i terorističkim akcijama uništene imovine u pređašnje stanje, pravična nadoknada za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, vraćanje oduzetih stanarskih prava ili pravična novčana nadoknada, bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja.

Srbi izbjegli iz Hrvatske traže i isplatu dospjelih, a neisplaćenih penzija,priznavanje kompletnog radnog staža do 1991. i konvalidaciju radnog staža sa priznatim doprinosima za period od 1991. do 1995. godine, isplatu devizne i dinarske štednje, te novčanu nadoknadu za neučestvovanje u procesu privatizacije.

Izbjeglička udruženja i zavičajni klubovi Srba protjeranih iz Hrvatske, organizatori peticije, traže i reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih, pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motivisanih suđenja i završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih lica.

Pokretači peticije pozivaju se na međunarodne dokumente o ljudskim pravima – Opštu deklaraciju UN o pravima čovjeka, Evropsku konvenciju o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o sprečavanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i na bilateralne i regionalne dokumente koji štite prava izbjeglih i prognanih lica, posebno pravo na vraćanje imovine ili pravičnu nadoknadu.

U peticiji se ukazuje da je činjenica da je Republika Hrvatska 30. juna 2010. godine dobila saglasnost EU da otvori pregovaračko Poglavlje 23.
„Pravosuđe i temeljna ljudska prava“, bez uslova da rješava imovinska, stečena, stanarska, statusna i druga pitanja više od 400 000 izbjeglih i
prognanih Srba iz Republike Hrvatske, kao i veliki broj Srba koji su porijeklom iz Hrvatske gdje imaju imovinsko-pravne i druge interese.

„Apelujemo na EU da ne potpiše Ugovor o pristupanju sa Vladom Hrvatske sve dok Hrvatska ne dostigne evropske standarde u pravcu poštovanja naših imovinskih, stečenih, stanarskih, statusnih i drugih prava u skladu sa međunarodnim, regionalnim i bilateralnim dokumentima“, kaže se u peticiji, čije će potpisivanje trajati do kraja januara.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: