Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi iz BiH o izborima: Zajednička lista bi bila spas

Datum objave: ponedeljak, 19 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Srbi, ionako malobrojni u federaciji BiH, i ove lokalne izbore dočekuju podeljeni. Marčeta: Problem je i što nemamo podršku najjačih stranaka – SNSD i SDS

Sarajevo
Sarajevo

Srbi su u Federaciji BiH po poslednjem popisu “statistička greška” jer ih ima svega oko 2,6 odsto. U brojkama, oko 60.000 Srba živi na području Federacije BiH, a što je oko deset odsto od predratnog broja Srba na području Federacije BiH, kada ih je živelo više od 600.000!

Pred lokalne izbore u oktobru, predstavnici Srba iz Federacije BiH, apeluju da na ovim lokalnim izborima Srbi koji žive u Federaciji BiH i oni koji mogu da glasaju u Federaciji, a to ne rade, moraju “da se probude” i izađu na izbore.

– Ukoliko Srbi ne izađu na glasanje u Federaciji, već na opštim izborima za dve godine neće imati uopšte za koga da glasaju, kaže za “Novosti” Mile Marčeta, delegat u Domu naroda Parlamenta Frederacije BiH i predsednik stranke Zavičajni socijaldemokrat.

Prema njegovim rečima, Srbi su u Federaciji BiH na margini i političkog i svakodnevnog života.

– Srba u Federaciji nema kao ni Srba u Hrvatskoj. Često se pitam da li smo mi Srbi iz Federacije nečija dijaspora i zbog čega smo zaboravljeni od svih – pita se Marčeta.

On dodaje da već dve decenije pokušava da alarmira Srbe sa područja Drvara, Grahova, Glamoča i Livanjskog kantona, gde ih i ima najviše na području FBiH, da zajedno deluju na izborima, ali da je to skoro nemoguće.

– Najveći problem, pored toga što je malo Srba ostalo u Federaciji BiH, je i taj što nemamo podršku najjačih stranaka iz Srpske. Tu mislim na SNSD i SDS. Nikada se nismo mogli dogovoriti da za celu Federaciju BiH napravimo jednu listu sa svim srpskim strankama i da zajedno nastupamo na izborima. Zbog te nesloge Srbe u Parlamentu FBiH danas predlažu SDP, SBB, SDA, a ne srpske stranke. Jedinstvo je jedino što nam treba, ali nažalost toga nema – kaže Marčeta.

On dodaje i da se dosada nikada nije desilo da Srbi preko svojih stranka popune Dom naroda Parlamenta Federacije BiH od 14 delegata.

– Delegati se biraju po kantonima, kojih u Federaciji BiH ima deset, od kojih samo Livanjski kanton, s obzirom na broj birača, popuni izbornu kvotu sa delegatima iz Drvara, Glamoča ili Grahova. Ostale srpske delegate u Domu naroda predlažu i biraju uglavnom stranke iz Federacije. A da sve bude teže imamo i one koje izaberu Srbi, a po dolasku u Parlament FBiH okrenu leđa svome narodu. Takvi su postali prava sekta i na sve načine rade protiv svoga naroda – ističe Marčeta.

Da su Srbi na margini društva u Federaciji BiH svesni su i u Demokratskoj inicijativi sarajevskih Srba.

Dušan Šehovac, predsednik ove organizacije kaže za “Novosti” da Srbi danas uopšte nemaju nikakav razlog da izlaze na izbore u Federaciji BiH uz ocenu:

– Srbi u Federaciji BiH su postali spavajući potrošni materijal za političko nacionalna prepucavanja u BiH.

PREDLAŽU IH BOŠNjACI

Da sve bude gore po Srbe i političari u Federaciji BiH su našli načina da izguraju Srbe sa političlke scene i danas i ono malo Srba što se izabere na izborima, većinu ih biraju i predlažu upravo Bošnjaci. A kada se na to doda i da je Republika Srpska digla ruke od Srba u Federaciji BiH onda je jasno zašto Srba ima malo u FBiH i zašto su u lošem položaju, poručio je Šehovac.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top