fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИ И РУСИ – ЛОШИ ЂАЦИ ИСТОРИЈЕ

Nikita_Mihalkov.jpg
Никита Михалков

Прослављени руски режисер Никита Михалков оциjенио jе да jе Русима и Србима заjедничко не само то што воле да маштаjу, иста вjера и крв, већ и то да су „лоши ђаци историjе“, jер нису ништа научили из оног што им се догађало у прошлости.

„Лоши смо ђаци историjе, jер су и Срби и Руси наиван народ коjи брзо заборавља увреде“, рекао jе Михалков за београдске „Вечерње новости“.

Он jе нагласио да jе заjедничка судбина два народа и у томе што и jедан и други у своjоj души чува сазнање о томе шта jе то рат.

„То jе страшно сазнање, али врло вриjедно и то jе оно што jе, на неки начин, карактеристична црта разлике Европе од САД. Они то сазнање немаjу. На њиховоj териториjи ниjе било много ратова и то jе опасно“, оциjенио jе Михалков.

Он jе указао да Срби и Руси знаjу шта jе то рат са спољним неприjатељем, на своjоj земљи и на своjоj териториjи.

„Када не ратуjу само воjници, већ и жене и старци и небо и краве и биљке. Моj филм `Пет вечери` завршава се реченицом: `Не даj Боже да буде рата`, али пролази вриjеме, заборавља се то, губи се сазнање о рату као да ниjе ни постоjало. У генетском коду и сjећању то се манифестуjе не само страхом од рата, него и умиjећем ратовања. На сву срећу, сада имамо и jедно и друго и ми и ви“, рекао jе Михалков.

Говорећи о себи као о почасном грађанину Београда, Михалков jе истакао да бити грађанин у ствари значи слиjедити пут Господњи.

„Мислим да jе грађанин онаj коjи прати Господње одређење, а то подразумиjева све – и савjест и моралну ориjентациjу и унутрашњи стуб и осjећање везе са свиjетом у коjем сте рођени, као и саосjећање према свим другим људима. У овом случаjу то jе словенски ореол“, навео jе Михалков.

Он jе оциjенио да су свjетски моћници креирали jедну стварност и да чине све да се људи не пробуде и не схвате шта се са њима дешава.

„А на краjу се поjављуjе монструм кога си сам створио и коjи те више нити слуша, нити чуjе. Савремени свиjет сопственим рукама ствара оно што ће га погубити уколико се не отриjезни“, упозорио jе Михалков и нагласио да ни Срби ни Руси, нажалост, нису имуни према том свиjету.

Он jе нагласио да jе рjешење да се људи фокусираjу на мале ствари коjе значе срећу.

„У данашњем свиjету када се агресивно афирмише моћ, богатство и луксуз тешко jе рећи човjеку да треба да буде срећан и зато што се у неко сунчано jутро пробудио у свом дому, или ако jе ухватио аутобус на вриjеме – jер сваки jе дан празник. Када гледаш данашњу ситуациjу и видиш како људи гину сваки дан почињеш да циjениш сваки дан и он добиjа на вриjедности“, поручио jе Михалков.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Руси о Јасеновцу: хрватски Аушвиц за Србе! – Jadovno 1941.

Руски добровољци у рату у Републици Српскоj (Видео); Срби ми …

ЗАПАД НАС НЕЋЕ ПОБЕДИТИ: Православна … – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: