Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi diskriminisani u svakom segmentu traženja nestalih

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je danas u Brodu da su Srbi diskriminisani u svakom segmentu traženja nestalih lica, posebno u davanju prioriteta jednim u odnosu na druge žrtve, što hitno mora biti riješeno.

Nedeljko Mitrović
Nedeljko Mitrović

Mitrović je na javnoj tribini o statusu i pravima Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, održanoj danas u Skupštinskoj sali opštine Brod, rekao da je Komisija za traženje nestalih sredinom devedesetih godina tragala za 5.506 nestalih lica, a danas za 1.670 nestalih lica.

“Činimo sve što se može na rješavanju ovog pitanja, a kao dio nevladinog sektora sarađujemo sa Centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih. Nastojimo da se taj proces što više ubrza”, izjavio je Mitrović.

Tribini je prisustvovalo oko 40 članova porodica ovih kategorija, koje su iznosile svakodnevnu problematiku sa kojom se suočavaju.

Predsjednik opštinskog Udruženja Marko Grabovac izjavio je da je neophodno da se prioritet u svim sferama zapošljavanja pruži djeci porodica poginulih boraca, te da to mora biti osnovni cilj budućeg djelovanja lokalne uprave i Vlade Republike Srpske.

Grabovac je dodao da postoji 40 nestalih lica sa područja Broda, te smatra da je evidencija i dalje nepotpuna, a osnovni zadatak rada ovog udruženja upravo je rješavanje ovog pitanja.

Udruženje porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Brod, u saradnji sa republičkom organizacijom ovog udruženja, održalo je javnu tribinu o procesu traženja nestalih, stambenom zbrinjavanju ovih kategorija, zapošljavanju djece poginulih i nestalih boraca, posthumnim odlikovanjima, procesuiranju ratnih zločina, saradnji sa lokalnom zajednicom i srodnim nevladinim organizacijama.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Mitrović: Diskriminacija srpskih žrtava rata | Jadovno 1941.

Mitrović: Postupiti kao vlasti Kantona Sarajevo | Jadovno …

Mitrović: Projektovan proces ekshumacije i identifikacije …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: