Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbi Bilogore kontroliraju ceste

Datum objave: petak, 4 juna, 2010
Veličina slova: A- A+

„I Bilogorci su počeli da ponešto rade. Prekjučer su uhapsili neke izviđače u Velikoj Peratovici, a jučer još nekoliko na cesti za Viroviticu. Jedan nije stao sa vozilom pa su ga ranili i zarobili. Zenge su blokirale Grubišno na dva mjesta – prema Bilogori i u Velikim Zdencima. Sve legitimiraju, Srbima oduzimaju dozvole i oružje, potvrde ne daju. Obukli su veliki broj domaćih u uniforme zengi i dali im oružje. Namjere im ne znamo. Po Srbe sigurno nisu dobre, a u nešto će krenuti. Još sutra nemoj ići tamo. Nema potrebe da žuriš, a ja ću ti se javljati. Večeras imam važan sastanak na Zvečevu. Morat ću ranije krenuti za Vučjak“, ispriča mi Milan. Za ručkom se vodio uobičajen razgovor, za vrijeme u kome živimo, uz nagađanja i predviđanja. Žene su se dale na poslove u kuhinji da čika Peri ostave sve u redu. Svi skupa smo popili kavu i počesmo se spremati za odlazak. Milana sam još jednom zamolio da bude ažuran, a ja ću mu se poslije napuštanja Daruvara prvom prilikom javiti preko Bose i Milene. Zaželio sam mu ratnu sreću, a on meni reče: „Čuvaj se“!

Iz Daruvara sam se javio na dva telefona u Grubišnom i pitao za novosti. Nisam saznao ništa više od onog što sam znao. Bosa je nazvala sestru u Banjaluci. Tamo nema posebnih novosti. Tako je i sa vijestima iz Zagreba koje je dobila Milena. Bosa je još jutros iz zamrzivača izvadila fazana i sad ga priprema za večeru. Poslije lagane juhice, jeli smo špikovanog fazana uz sav prilog koji se tu podrazumijeva. Uz vino, dao sam komentar: „Sve je lijepo i dobro, samo da nema ovih na rat smrdećih događanja“! Večer smo završili kao i obično – sa iritantnim TV-programom.

Bosa se ujutro neosjetno izvukla i otišla na pijacu i po novine. Pijaca je podaleko, pa nam baš nije bilo pravo što je otišla pješice. Da idemo pred nju, ne znamo kojim putem će se vraćati. Uključio sam televizor, a Milena donese kavu i rakiju. Kroz smješak reče: „Eto i rakija da kava ne bude udovica“. Prošao je gotovo čitav sat dok se Bosa vratila. Kuhamo ponovo kavu da se Bosa malo odmori. Iznosi nam utiske iz grada i priča koga je srela i šta je čula. Pričala je uglavnom sa našim svijetom. „Oni drugi prolaze bez pozdrava, kao da se ne poznamo. Nezamislivo“, ogorčeno priča. „Da, da, sve to ide iz centrale i oni to uvažavaju. Tako je i u Grubišnom, i u Orlovcu, i u Zdencima“, dodam ja. Razgovor se vodio uz obilnu marendu. Zaključili smo da ručak bude i večera. U Vjesniku orkestrirana antisrpska kampanja, gomila uvreda. I Srbi u Hrvatskoj su „agresori na samostalnu i neovisnu hrvatsku državu“. JNA je „srbokomunistička oružana sila koja hoće uništiti mladu hrvatsku državu i demokraciju“. List Politika muči se sa nekakvim brigama svih naroda i narodnosti. Ne pozna više ni samu sebe, a ni uloga joj nije jasna. Ne komentiram ništa glasno, ali usput slušam razne, uglavnom ugodne, kulinarske rasprave i sadržaje. Ne otklanjam ni jednu ni drugu kuhinju, jednu čitam, a drugu slušam… Kad, zazvoni telefon.

 

< Zenge su svuda                                              Sadržaj                              Saznajem, poslije podne počinju hapšenja Srba >

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top