fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Срби били сексуални терористи у БиХ

seksualni terorizam-987cebcfБеоград — Професорка Драгана Дулић написала у свом уџбенику да jе део плана етничког чишћења коjи су спроводили Срби био и „сексуални тероризам“, пишу Новости.

 

Дулићева, иначе професор на Факултету за безбедност, такве тезе изнела jе у уџбеику „Хрестоматиjа- Људска безбедност 1 и 2“. Због тога jе доведен у питање и њен опсатанак на Београдском универзитету.

 

„Масовна силовања и сексуално насиље над женама (и мушкарцима) у БиХ, догађаjи коjи броjе 20.000-30.000 приjављених случаjева, усмерили су посебну пажњу на извештаjе о сексуалном тероризму Срба, коjи су стратешки користили присилне трудноће са политиком етничког чишћења…“

 

То jе одломак из уџбеника „Хрестоматиjа – Људска безбедност 1 и 2“, проф. др Драгане Дулић са Факултета безбедности у Београду, коjи jе изазвао праву буру па jе професорка Дулић била главна тема седнице Сената УБ у среду, где jоj колеге, на таjном гласању, нису дале подршку за продужење радног стажа од три године, а гласало се jер jе професорка испунила услове за пензиjу.

 

Њих 15 било jе „за“, десет „против“ и девет jе било уздржаних. Једни су jе бранили, тврдећи да jе изнела туђе научне ставове, а други критиковали jер „су њени уџбеници jеднострани и научно непотковани“. На страну професорке стао jе и декан факултета на ком она предаjе Владимир Цветковић.

 

Неколико дана пре седнице Сената, овом телу и ректору обратили су се Савез логораша Републике Српске и Светска организациjа Рома, али и студенти коjи су петициjом тражили да она оде са факултета.

 

„У БиХ ниjе силовано ни близу 30.000 жена. Када смо заjеднички сабрали све податке коjе су прикупиле невладине организациjе из РС и Федерациjе, броj укупно силованих, свих националности, гласио jе 2.903“, каже за Новости Бранислав Лукић, председник Савеза логораша, коjи тражи да се ова књига повуче из продаjе.

 

Ово ниjе прва књига др Дулић коjа jе изазвала реакциjе jавности, jер су пре годину и по дана студенти тражили повлачење њене „Хрестоматиjе – Етике рата“. У њоj jе Светска организациjа Рома уочила дискриминациjу, подсећаjу Новости.

 

Др Драгана Дулић, с друге стране, каже да jе љута због свих оптужби и тврди да кампања против ње траjе већ две године и да jе воде неке колеге „подстакнуте краjње личним разлозима“.

 

„Оптужбе се фабрикуjу, а нико од моjих критичара ниjе прочитао целе књиге. Ту су дати различити ставови разних аутора и нигде нема мог личног става. Неко jе из текстова извукао ситнице и оне су стављене у погрешан контекст. Цела та примитивна харанга организована jе да ми се не би продужио радни однос“, каже др Дулић.

 

Питање даљег коришћења књига професорке Дулић jош ниjе решено, а према речима ректора УБ Бранка Ковачевића, Наставно-научно веће Факултета безбедности ће оценити да ли те књиге треба да буду уџбеници.

 

 

Извор: b92

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: