fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI BILI NA PRAVOJ STRANI U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Josef Levi

Josef Levi

Srbi su jedna od rijetkih nacija koja je u potpunosti bila na pravoj strani tokom Drugog svjetskog rata, izjavio je ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi.

On je istakao da Srbi nemaju čega da se stide u vezi sa borbom protiv nacizma, jer su jedan od rijetkih naroda u Evropi koji je imao hrabrosti da se bori protiv nacističke Njemačke bez oklijevanja i straha.

„Neću da se uključujem u polemiku o četnicima i da procjenjujem da li su bili dobri ili loši, ali smatram da cijela Srbija nema čega da se stidi u vezi sa borbom sa nacističkim zlom u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Levi za „Večernje novosti“.

On je ocijenio da Izrael i Srbija imaju mnogo sličnosti, a jedna od važnih je ta što su stvorene na mjestima gdje se odigrava sudar civilizacija.

„Iskustvo nacije koja je bila gotovo istrijebljena, a zatim se ponovo podigla iz pepela jeste i kolektivno i lično iskustvo koje dijele Srbi i Jevreji“, rekao je Levi.

On je podsjetio i na to da su Srbi i Jevreji prošli kroz nevjerovatne gubitke ljudi i traume zbog sukoba velikih sila.

„U Prvom svjetskom ratu vi ste izgubili četvrtinu svoje populacije, a u Drugom svjetskom ratu mi smo izgubili trećinu svjetske jevrejske populacije. Prošli smo kroz mnogo patnji, jer smo imali hrabrosti da se suprotstavimo zlu i borimo se protiv njega“, zaključio je Levi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU …

NE ZABORAVITI ŽRTVE JADOVNA – SRBE I JEVREJE …

Promocija knjige Jaše Almulija „Jevreji i Srbi u Jasenovcu …

Majkl Frojnd: Srbi i Jevreji su braća po žalosti i sudbini i …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: