fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Срамни плакати у Црној Гори против Срба : Ослободиоце сад називају убицама!

Плакати са натписом „Никад више 1918“, који са мржњом говоре о уједињењу са Србијом, осванули Широм Црне Горе. Бећковић: Учесници Подгоричке скупштине су род рођени садашњим противницима уједињења.

Центар Никшића облепљен спорним плакатима

Плакати мржње са поруком „Никад више 1918“ осванули су у понедељак у више црногорских градова, уз „подсећање“ да се ради о веку „од злочина и срамоте бијелог терора“. Како сазнајемо, то је дело присталица комитског покрета и Крста Зрнова Поповића и само је наставак подизања тензија у сусрету обележавања стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије.

На скандалозном плакату пише:

– У немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске и жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи.

Убијено је преко 3.200 људи, од којих многи и зверски. Опљачкано је и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката. Хапшења, мучења и затварања прошло је преко 4.700 мушкараца, жена и деце. Прогнано је или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица.

У готово сваком насељу кроз који су прошле српске казнене јединице вршена су силовања жена и девојака услед чега је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји.

Наводе у овом тексту пуном мржње, историчари и представници Срба из Црне Горе сматрају срамним фалсификовањем историје и хајком на српски народ у овој држави.

Академик Матија Бећковић истиче да је за уједињење Србије и Црне Горе било „нешто мање од 100 одсто становништва“.

– Нема ниједног од садашњих противника тог уједињења да му ђед није био за уједињење – каже за „Новости“ Бећковић. – Када погледате списак посланика Велике народне скупштине српског народа, нема ниједног краја који није био заступљен најугледнијим представником, на челу са митрополитом Дожићем и Марком Даковићем, који је словио за новог Марка Миљанова.

Садашњу полемику, истиче Бећковић, воде сами са собом.

Матија Бећковић

– Најбоље је тај феномен формулисао председник Матице српске када је рекао да се ради о истрази предака – истиче академик Бећковић.

– Кад би се са оне фотографије учесника подгоричке скупштине повукле линије ка њиховим сродницима, не би остала ниједна кућа која не би била заступљена и чији посланик не би био нечији ђед, брат, стриц, ујак. Уосталом, сви су у Црној Гори род рођени.

Идеја да ниси Србин ако си Црногорац није пала на ум Херцеговцима, или Сремцима, или Банаћанима, или Бачванима, или осталим Шумадинцима. Али није касно да неко објави: Ја сам Шумадинац, нисам Србин.

Историчар Чедомир Антић сматра да је ово проблем црногорског режима који је заснован на мржњи и лажи.

Чедомир Антић

– Све ово што се дешава није уперено против Србије, него против Срба у Црној Гори – уверен је Антић. – Њихов циљ је да мржњом и завадама међу црногорским народима забетонирају власт. Србија није ни окупирала ни колонозовала Црну Гору. Напротив у Југославији је Црна Гора само добила.

Србија је и сама била окупурана и није имала довољно ресурса да се бави тешким наслеђем крваве владавине Петровића. Краљ Никола је 1916. побегао из своје земље и оставио је на милост непријатељу. Подгоричка скупштина је најрепрезензативнија и најдемократскија изабрана скупштина Црне Горе пре 1990. године.

Да је ово још једна хајка на српски народ у Црној Гори, сматра и Марко Ковачевић из Нове српске демократије.

КО ЈЕ КРСТО ПОПОВИЋ? КРСТО Зрнов Поповић био је један од вођа Божићне побуне 1919. године, против власти династије Карађорђевић у Црној Гори. Након што је побуна пропала, побегао је у Италију. Био је сарадник италијанског окупатора.

– Најгоре је то што се, стављајући чин уједињења у овакав контекст, осим покушаја да се направи подела међу грађанима, потпуно релативизују страшни злочини аустроугарских власти за време окупације и многи од њих се приписују каснијем периоду српским жандармима и бјелашима – каже Ковачевић. – Ово је само бедни покушај да се нова нација изгради на нечему што личи на Косовски бој из ког је изникла идеја државности Црне Горе, па би тако Божићна побуна требало да буде замена за то, краљ Никола нови кнез Лазар, а ови који лепе плакате тобож неки осветници.

Професор др Будимир Алексић каже да све што је написано на плакатима је фалсификат, а да је порука јасна – заплашити Србе у Црној Гори.

БЕЗ ПРОСЛАВЕ

Министар културе Александар Богдановић је о најави прославе стогодишњице Подгоричке скупштине рекао да Црна Гора „памти и прославља часне датуме и догађаје из прошлости, а Подгоричка скупштина није један од њих“.

– Прославе тог и сличног типа нису оријентација званичне Црне Горе – поручио је Богдановић.

Аутор:Е.В.Н.

Извор:Вечерње новости

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: