Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Спорни новац и број жртава у Јасеновцу

Контроверзе у документарцу “Србија – 100 година након Солуна”. У пројекту плаћеном 4,9 милиона нема ни речи о реалном страдању.

Министарство културе финансирало снимање филма Фото А. Станковић
Министарство културе финансирало снимање филма Фото А. Станковић

Продуцентска кућа “Есентис” која је добила чак 4,9 милиона динара од Министарства културе за документарни филмски пројекат “Србија – 100 година након Солуна”, није направила готово никакав искорак у обради ове сложене теме, осим изношења контроверзне тврдње, без икакве ограде или навођења извора, да је у логору Јасеновац убијено 88.000 људи – готово девет пута мање од општеприхваћене процене историчара.

Податак о броју жртава скренуо је пажњу јавности на аматерски карактер скупог филма, али и на бројне контроверзе које га прате готово пола године. Олако изречен податак о броју жртава само је највиша тачка свих недоследности и неправилности овог пројекта.

Проблем са 88.000 уморених у Јасеновцу јесте у томе што је то збир идентификованих – именом, презименом и пореклом препознатих жртава. Овај податак несумњиво има научну основу, али чини тек мали део страдалих у усташком логору смрти, о чему у филму није споменута ниједна реч.

На иступ Независног удружења новинара Србије, које је прво упозорило јавност о овој опасној недоречености, реаговала је у четвртак продуцентска кућа “Есентис”, из које оптужују НУНС за покушај обмане и узнемиравања јавности изношењем података који нису научно утемељени. Они истичу и да је овај податак у филму изнео шеф катедре за општу историју проф. др Милан Ристовић, што НУНС, како тврде, није навео.

Све ово у разговору за “Новости” потврдио је и стручни консултант и један од саговорника у филму историчар Дејан Ристић.

РТС: НЕМА САРАДЊЕ
О овом пројекту у четвртак се огласио и РТС: – Поменути садржај није, нити ће бити емитован на нашем јавном сервису, јер нису испоштоване интерне процедуре РТС. Према нашим сазнањима, садржај је требало да буде емитован на другим телевизијама.

Продуцентској кући “Есентис” није спорно што у филму није децидирано објашњено порекло њиховог податка, иако би неупућене гледаоце то могло да наведе на закључак да је то дефинитивни збир свих Срба, Јевреја и Рома страдалих у логору НДХ.

Професор Ристовић, са друге стране, за “Новости” није могао да ни да потврди нити да демантује да спорни податак у документарном филму потиче од њега. Он, међутим, подсећа да се њиме служе референтне установе и стручњаци за страдања у Другом светском рату.

– Свакако се не бавим питањем броја страдалих у НДХ. То је податак Музеја жртава геноцида. Филм уопште нисам гледао нити могу да коментаришем квалитет његовог садржаја – каже Ристовић.

Овај филмски пројекат по првобитној замисли требало је да режира познати редитељ Иван Живковић, који је у међувремену од њега – одустао. До тога је, како је објаснио, дошло, због непоштовања и непоклапања договорених термина. Он каже да у првобитној верзији није уопште било речи о Јасеновцу.

Да је филм изузетно аматерски и на брзу руку урађен, сматра и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, који подсећа на низ контроверзи које су пратиле овај пројекат у фази пријаве на конкурс Министарства културе.

– Примећено је више спорних елемената – нетачне референце, брзопотезне промене власника продукције, фиктивни запослени и сарадници… Много је ту било неистинитих података. Филм који је упркос свему томе добио средства на конкурсу, на крају није емитован на РТС, како је продукција најавила, већ се готово изненада појавио на РТВ. Све ово указује на покушај злоупотребе државног новца, што даје за право Министарству културе да од продукције “Есентис” затражи повраћај новца – наводи Брајовић.

Проф. др Милан Ристовић,фото И.Маринковић
Проф. др Милан Ристовић,фото И.Маринковић

НЕПРЕЦИЗНА ПРОЦЕДУРА

Сумње да је документарни филм посвећен стогодишњој историји Србије снимљен само у сврху правдања високе своте добијеног државног новца додатно подгрева и непрецизно уређена конкурсна процедура.

– Комисија која је одлучивала није имала увид у потпуни сценарио филм, већ само у опис пројекта, што је стандардни модел – рекао је министар културе Владан Вукосављевић.

Аутор: Е.В.Н.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Везане вијести:

Добили из буџета паре за филм и вишеструко умањили број …

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: