fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPOMENIK NAŠIM PRECIMA: Premijera filma „Zaspanka za vojnike“

Epopeja u režiji Predraga Antonijevića. Melodrama o herojstvu, moralu i žrtvi našeg naroda u Velikom ratu.

Foto Promo

POSLE premijere u okviru programa centralne proslave kojom je Srbija 1. novembra obeležili sto godina od oslobođenja Beograda u Velikom ratu, film „Zaspanka za vojnike“ reditelja Predraga Gage Antonijevića u petak veče je u Sava centru imao i bioskopsku premijernu projekciju.

Istorijsku epopeju o herojstvu i žrtvi našeg naroda Antonijević je snimio po motivima „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića, scenario potpisuje zajedno sa Natašom Drakulić, a „Zaspanka za vojnike“ danas stiže na repertoar bioskopa širom Srbije. Ovaj svojevrstan filmski spomenik generaciji naših predaka počinje scenom Nebojše Glogovca, koji u „Zaspanci“ igra Seljaka koji otkopava kosti srpskih poginulih vojnika da bi se preselile u zajedničku grobnicu.

To je i poslednji film koji je velikan našeg glumišta snimio (Antonijević je čekao tri nedelje da Glogovac završi snimanje filma „Južni vetar“), pa je „Zaspanka“ na neki način i posveta glumcu koji je u poslednje dve decenije obeležio kinematografiju ovog prostora.

– Za sve nas ova uloga Glogovca je jako bolna i tragična – on otvara i zatvara „Zaspanku za vojnike“, i sve ono što njegov karakter izgovara u filmu podseća na ulogu Hamleta, poslednju u njegovoj karijeri, koju je maestralno igrao u pozorištu.

Reči o životu i smrti koje Glogovac govori u „Zaspanci“ vrlo su uznemiravajuće, sada se, na neki način, simbolično mogu povezati i sa njim privatno, i njegovim preranim odlaskom.

I na prvoj i na drugoj premijeri, pojava Glogovca na početku filma bila je ispraćena ogromnim aplauzom publike, a bilo je i suza – izjavio je Antonijević.

Predrag Gaga Antonijević

U likovima glavnih junaka pojavljuju se Marko Vasiljević (Stevan Jakovljević), Vuk Jovanović (Poručnik Aleksandar), Ljubomir Bandović (Komandant), Nenad Okanović (Tasa), Aleksandar Đurica (Narednik Milutin), Ivan Đorđević (Krsto Vozar), Marko Gvero (Jankulj), Stefan Radonjić (Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević), Nikola Ilić (Trailo), Marko Pavlović (Rajko), Petar Kokinović (Žuća), Jovan Gulan (Posilni).

Direktor fotografije je Miloš Kodemo, scenograf Milenko Jeremić, kostimograf Ivanka Krstović, a jednu od važnih uloga u filmu „igra“ i muzika koju je komponovala Aleksandra Kovač. Kao producenti, „Zaspanku za vojnike“ potpisuju „Film Danas“, „Komuna“ i Dandelion Production Inc

Premijera

BESPLATNE PROJEKCIJE

KAO što je generacija naših predaka u Velikom ratu svojom hrabrošću, moralnom snagom i spremnošću da se žrtvuje za otadžbinu pokazala najveći mogući patriotizam, o čemu govori „Zaspanka za vojnike“, tako je i ekipa koja je radila ovaj film bila vođena sličnom emocijom – dati nešto na poklon svom narodu.

Pored toga što je „Zaspanka“ delom snimljena iz donacije (mnogi iz ekipe odrekli su se honorara, uključujući i reditelja), ona će imati i besplatne projekcije po školama širom Srbije, kako bi i nove generacije mladih ljudi saznale za jednu od najsvetlijih i najčestitijih stranica srpske istorije.

Autor: R.Radosavljević

Izvor: Večernje novosti

Vezane vijesti:

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće u centru glavnog grada

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenic

Otkriven Spomenik srpskom dobrovoljcu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: