Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Spomenik kapetanu Koči u korovu

Datum objave: sreda, 8 juna, 2016
Veličina slova: A- A+
Spomenik kapetanu Koči kod Tekije Foto S. T. Petrović
Spomenik kapetanu Koči kod Tekije
Foto S. T. Petrović

SUBNOR Kladova je povodom Dana mladosti organizovao akciju sređivanja spomen­obeležja posvećenog J. B. Titu iznad graničnog prelaza „Đerdap”, na putu Kladovo­ Beograd. Spomen­obeležje na površini od 400 metara kvadratnih. su postavili brigadiri akcije „Đerdap” pre dvadesetak godina. Pored nekadašnjih boraca, u akciji su učestvovali i kladovski omladinci. Napravili su stepenice, očistili korov, postavili table. Obeležje je vidljivo i sa rumunske strane. Po okončanju posla, održan je čas istorije. Inače, stari akcijaši rado dolaze u Kladovo da se podsete akcijaških dana. Odsedaju na Karatašu, gde su postavljeni novi objekti za smeštaj posetilaca.

Ispred Tekije se nalazi obelisk legendarnom kapetanu Koči Anđelkoviću, vođi  srpskih dobrovoljaca u Austrijsko­turskim ratovima (1788– 1791). Na obelisku je natpis: „Na ovom mestu 1788. god. u borbi za slobodu srpskog naroda nabijeni su na kolje prvi vesnici slobode posle vekovnog ropstva – kapetan Koča Anđelković sa drugovima”. Za razliku od spomen­obeležja J. B: Titu, obelisk u čast kapetana Koče je propao, zarastao u korov, a zaštitna ograda je uništena. Nadležni, a i sami građani trebalo bi da pokrenu akciju da se i ovom spomeniku vrati nekadašnji izgled, dostojan kapetana Koče.

Autor: Slobodan T. Petrović, Kladovo

 

Izvor: POLITIKA, sreda 08 jun 2016., str. 14

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top