fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPOMENIK GAVRILU PRINCIPU U BEOGRADU

Spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu

Spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović najavio je danas da će na proslavi Vidovdana u Beogradu, koju zajednički organizuju Srbija i Srpska, biti postavljen spomenik Gavrilu Principu u centru Beograda.

Nakon sastanka u Beogradu sa članovima Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Savanović je rekao novinarima iz Republike Srpske da su danas dogovoreni detalji zajedničke vidovdanske proslave.

On je naveo da je na današnjem sastanku potvrđeno da će Republika Srpska i Srbija od sada zajednički obilježavati još četiri značajna datuma.

Riječ je o obilježavanju Prvog srpskog ustanka 15. februara u manastiru Dobrun u Višegradu, obilježavanju 22. aprila – Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, 3. jula – Bitke na Kozari, u Nacionalnom parku „Mrakovica“ kod Prijedora, kao i 21. novembra – Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku.

Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavio je da će u okviru predstojeće vidovdanske proslave biti održan niz manifestacija i da neće biti obilježen samo Vidovdan u kontekstu Boja na Kosovu, već i svi i drugi „vidovdani srpske istorije“.

On je naglasio da će to biti prva zvanična zajednička proslava Vidovdana Srpske i Srbije.

„Mi ćemo se tog dana ujediniti. Vidovdan je nešto što nas povezuje, što nas podsjeća šta smo bili i kakvi treba da budemo. On nije samo uspomena na jednu bitku, Vidovdan je nešto što je trajno odredilo sudbinu srpskog naroda“, rekao je Vulin.

On je poručio da će se na Vidovdan Srbi sabirati oko Beograda, sa Srbijom svojom maticom, u jedinstven kulturni prostor, što im je godinama falilo.

Vulin kaže da će vidovdansku proslavu uveličati otkrivanje spomenika Gavrilu Principu u Beogradu koji je istovjetan onom u Istočnom Sarajevu i poklon je Republike Srpske prestonici Srbije.

Vulin je naglasio da je saradnja dva ministarstva i dvije vlade izuzetna i da Republika Srpska i Srbija ne razmišljaju samo o prošlosti, već i o sadašnjosti i budućnosti.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Ličnost 2014. godine: Gavrilo Princip – Jadovno 1941.

96 GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA – Jadovno 1941.

makić: sutra otvaranje obnovljene kuće gavrila principa

Prvi Svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: