fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomenici Osvaldu i Beli

Inicijativa da se spomen-obeležja u znak sećanja na slovačke pisce i dobrovoljce u srpsko-turskom ratu podignu u Šapcu i Aleksincu

Jozef Bohuslav Bela / (FOTO: Udruženje Srba u Slovačkoj)
Jozef Bohuslav Bela
(FOTO: Udruženje Srba u Slovačkoj)

Književnici i publicisti Dr Nebojša Kuzmanović iz Novog Sada i Kristijan Obšust iz Beograda, uputili su resornom ministarstvu Srbije predlog da se kod Šapca i Aleksinca podignu spomen – obeležjaslovačkim pesnicima Jozefu Bohuslavu Beli (1839-1876) i Svetopluku Osvaldu(1839 – 1876). Obojica su svoje živote položili za Srbiju kao dobrovoljci u ratu protiv Turaka.

Pisac, novinar i prevodilac Osvald, rođen je u Banatskoj Bistrici. Izuzetno nadahnut slavjanofilskim osećanjima, pridružio srpskoj vojsci u njenim borbama protiv Turaka. Poginuo je kao pripadnik Drinske divizije 4. jula 1876. godine u blizini Sremske Rače.

Pesnik Bela (rođen u mestu Liptovski Sveti Mikulaš)pridružio se srpskoj vojsci i poginuo u borbi protiv Turaka u blizini Aleksinca, kao pripadnik Drinske divizije između 17. i 24. avgusta 1876. godine.

– Ova dvojica pesnika upisali su se u istoriju srpsko-slovačkog bratstva, a podizanjem spomen-obeležja Srbija bi im na dostojan način zahvalila za živote koje su položili za njenu slobodu – obrazložili su Kuzmanović i Obšust svoju inicijativu.

Autor: J.S.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: