Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Špigl”: BiH sigurna kuća radikalnih islamista

Najveća pretnja po bezbednost jesu oni koji su se sa stranih ratišta vratili, jer se sumnja da su dobili naređenja da u zemlji izvedu napade

Koreni vehabija u BiH povezani su sa dolaskom mudžahedina: Gornja Maoča (Foto Rojters)
Koreni vehabija u BiH povezani su sa
dolaskom mudžahedina: Gornja Maoča
(Foto Rojters)

Dok Islamska zajednica BiH pokušava da pod svoje okrilje vrati nelegalne verske objekte (takozvane paradžemate), za koje se veruje da su leglo vehabija koji vrbuju i regrutuju pristalice Islamske države (ID), a državni zvaničnici, ignorišući upozorenja bezbednosnih stručnjaka, uveravaju da je sve pod kontrolom, nemački magazin „Špigl” primećuje da je BiH postala novo utočište radikalnih islamista. „Oni regrutuju borce, promovišu džihad i propovedaju fundamentalno tumačenje islama”, ističe ovaj list, čije pisanje su preneli i pojedini sarajevski mediji.

Kroz priču o dvadeset jednogodišnjem Ibri Ćufuroviću iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše, koji se pre dve godine pridružio ID, nemački nedeljnik osvetljava islamski radikalizam u BiH. Od tog mladića, piše list, ostala je samo jedna fotografija iz detinjstva koju kao uspomenu čuva njegov otac. Ostale slike spalio je pre odlaska na ratište, jer je prema njegovom tumačenju vere, slikanje ljudi zabranjeno.

„Kad umreš, neću se moliti za tebe jer si nevernik”, poslednja je rečenica koju je Ibrin otac čuo od sina.

„Špigl” podseća da je oko 200 do 300 radikalnih islamista iz BiH pristupilo ID ili Al Kaidi u Siriji i Iraku. Među njima su i dvojica iz grupe najtraženijih svetskih terorista Bajro Ikanović, zapovednik u kampu za obuku ID na severu Sirije, i Nusret Imamović, jedan od vođa sirijskog Nusra fronta.

Američki ekspert za Balkan i bivši radnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Džon Šindler, kojeg list citira, ocenjuje da je BiH sigurna kuća za islamiste, koji su tu razvili stabilnu infrastrukturu iako ne strogo hijerarhijski ustrojenu.

Srazmerno veličini populacije, autor ovog teksta navodi da je više boraca iz BiH otišlo u redove ID nego iz bilo koje druge evropske zemlje, izuzev Belgije. Najveća pretnja po bezbednost jesu oni koji su se sa ratišta vratili, jer se sumnja da su dobili naređenja da u zemlji izvedu terorističke napade.

Ne pominjući eksplicitno BiH, Evropol je početkom godine upozorio na kampove za obuku na periferiji EU, uključujući Balkan. Nemački istražitelji veruju da postoji desetak mesta u BiH u kojima se, neometani od vlasti, okupljaju pripadnici selefijskog pokreta iako je Ministarstvo bezbednosti negiralo informacije o „šerijatskim selima”.

Nasuprot tome, nemački list navodi kako je tužilac zadužen za terorizam priznao da na severu BiH oko 40 porodica živi po šerijatskim pravilima i da su na tim lokacijama pronađeni simboli ID. Velika Kladuša pomenuta je kao jedno od mesta u kojima od početka devedesetih godina prošlog veka postoji jaka selefijska zajednica, osnovana novcem iz Saudijske Arabije i Sudana, kasnije finansijski pomagana parama radikalizovanih gastarbajtera iz Austrije, Nemačke i Italije. Koreni današnjih vehabija u BiH povezani su sa dolaskom nekoliko stotina mudžahedina, ratnika iz arapskih i severnoafričkih zemalja, koji su se na strani lokalnih muslimana borili protiv Srba i Hrvata. Sa stranim borcima došlo je i radikalno tumačenje islama, koje nije bilo svojstveno bosanskim muslimanima, zapaža „Špigl”.

Autor: A. M.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Vehabije u BiH dižu revoluciju! | Jadovno 1941.

Na Balkanu 400.000 poklonika „Islamske države“ – BiH …

Smrtonosni tango islamista u BiH | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: