fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPC: Sudska presuda u Hrvatskoj nepravična, pravoslavna crkva pretrpela štetu i nepravdu

Srpska pravoslavna crkva je posle višegodišnjeg suđenja izgubila parnicu u Hrvatskoj, pretrpevši dvostruku štetu i nepravdu.
Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu; FOTO: Snimak ekrana

Naime, šteta počinjena na rezidenciji mitropolita zagrebačkih, koja je tokom ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog veka srušena minama, nije nadoknađena, a presuđeno je i da crkva državi Hrvatskoj mora da nadoknadi sudske troškove u iznosu od 100.000 evra, navode iz Srpske pravoslavne crkve.

Pojedini mediji u Srbiji su objavili da je Trgovački sud u Zagrebu za 19. decembar zakazao ročište na kojem će se odlučivati o predlogu otvaranja stečaja nad SPC u Hrvatskoj, Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, a vladika Kirilo (Bojović), administrator mitropolije, treba da dostavi popis imovine i obaveza eparhije.

Povodom te parnice u SPC ističu da je presuda nepravična.

“Pojedina glasila u Srbiji, sa manje ili više otvorenom zluradošću, na sva zvona objavljuju vest o ‘bankrotu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske’. Neki pak, koji svoje neraspoloženje prema Crkvi maskiraju srpskim imenom, mada tačno znaju o čemu se radi, zbog ostvarenja ciljeva zbog kojih su osnovani i finansirani, predvode još jednu kampanju laži i to na području na kome je naš narod izložen stalnim pritiscima, a u konkretnom slučaju, nanosi mu se šteta i očigledna nepravda”, kažu u SPC.

Podsećaju da je 11. aprila 1992. godine, u 22:45, minirana palata Mitropolije u centru Zagreba.

“Šteta je bila ogromna, jer se prvi sprat urušio i uništio sve u prizemlju, dobrim delom i veoma dragocenu muzejsku postavku i raritetnu biblioteku, koje su se, uz rezidencijalni deo u toj palati nalazile. Po okončanju ratnih zbivanja, pokojni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, vodeći se načelom pravičnosti i praksom koju je država, u drugim slučajevima, primenjivala snosivši troškove u ratu uništenih nepokretnosti, pokrenuo je proces nadoknade za ovu palatu iz 1886. godine, delo nemačkog arhitekte Krune Vajdmana”, kažu u SPC.

Povodom presude da SPC treba da nadoknadi troškove u iznosu od 100.000 evra, navode da je SPC u međuvremenu, kao dobar domaćin, svojim sredstvima do najmanjeg detalja obnovila svoju platu, koja je i danas reprezentativni ukras Zagreba.

“Na posletku, oni koji liju krokodilske suze nad srpskom crkvom u Zagrebu, mogu slobodno da uzmu maramicu i da se ubrišu. Mada je presuda nepravična, taj iznos za Crkvenu opštinu zagrebačku ne predstavlja poseban problem, jer je prethodnih godina, dok je u Zagrebu bio patrijarh Porfirije, crkvena imovina bitno obogaćena mnogim veoma vrednim nekretninama”, poručuju iz SPC.

Kako navode, na posletku ostaje veoma gorak ukus.

“Prihodi od nepokretnosti, umesto da budu korišćeni za pomoć pravoslavnom srpskom narodu u Hrvatskoj što im je i jedina namena, trebalo bi da budu uplaćeni državi, dok se pojedini beogradski mediji tome raduju kao da su oni na dobitku. Možda i jesu?”, ističu iz SPC.

RT Balkan / ISKRA


Vezane vijesti:

MITROPOLIJA NEMA DETALjNIJIH INFORMACIJA O STEČAJU

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: