Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

SPC priprema odgovor na pismo hrvatskih biskupa

Sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije iz novembra prošle godine, u kojem su Njegova svetost srpski patrijarh Irinej i vladika bački Irinej optuženi za vrijeđanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu “Večernje novosti”.

Vladika bački Irinej
Vladika bački Irinej

Vladika bački Irinej rekao je za “Novosti” da Sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost.

“Ali pošto je Hrvatska biskupska konferencija odlučila da postupi drugačije i odgovor Sinoda SPC biće javan”, rekao je vladika Irinej.

Episkop bački kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Nikada se, dodao je on, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola SPC, odgovara “na napade ne malog broja biskupa u Hrvatskoj”.

“Uostalom neka ta gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastojrenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj”, rekao je vladika Irinej.

On je napomenuo da je Sveti arhijerejski sinod pismo Hrvatske biskupske konferncije dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Osim toga, kaže vladika Irinej, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mjesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

“Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega”, naveo je vladika bački.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: