Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СОКОЛСКА ПОМОЋ НЕВОЉНИМА

Sokolska_zimska_pomoc.jpg
Соколска зимска помоћ

Соколска друштва настоjала су да помогну убогима и невољним. На Нову 1935 годину у новотвореним просториjама Соколског друштва у Сjетлини, жупа Сараjево, обучено jе 26 деце. Деца су била већином ђаци основне школе. У свему 11 дечака и 15 девоjчица. Дечаци су добили одело, кошуљу и чарапе, а девоjчице топлу хаљину,  кошуљу и чарапе. Овоj свечаности присуствовао jе одбор, па jе сестра управитељица школе одржала говор деци, истичући заузимање сокола, да су их обукли у тешке зимске дане. После тога су деци подељене кесице бонбона, коjе им jе одбор даровао. Затим су се одборници упутили у три разна правца по селима соколске чете у Горњоj Прачи, да прегледаjу ћистоћу домова, као и чланова чете и њихових породица. Одборници су ишли по непроходним глибовима забачених села. При прегледу домова давали су упуте о чистоћи и здрављу.(1) У Сараjеву jе 27. jануара 1935. одржана смотра чланства соколског друштва Сараjево. Смотру jе отворио Алекса Старчевић и изложио задатке “Соколске помоћи невољнима”. О томе jе говорио и Радмило Грђић. (2)

Соколска жупа Београд сарађивала jе са Акционим одбором за зимску помоћ у Београду. Сакупљање помоћи за сиротињу  1937. вршено jе у Београду први пут.  На позив Акционог одбора зимске помоћи Соколска жупа Београд учествовала jе у прикупљању помоћи за београдску сиротињу. Првог дана акциjе 24.jануара 1937. по кошави и мразу од минус девет степени соколи су кренули са двоjе ватрогасних кола и шест кола са упрегнутим коњима. Било jе 8 екипа, углавном из соколске коњице. На колима су развили беле заставе са црвеним срцем, знаком соколске добротворне акциjе. Жика Гаврић, стари соко и „Душановац” са своjа два сина учествовао jе као вођа jедне од група. Своjим присуством по невремену, када ни пса ниjе било на улици, соколио jе све присутне и давао им савете : „Браћо! Годинама скупљам прилоге у добротворне сврхе. Ниjе то лако. Наићи ћете на затворена врата а неко ће вам их пред носем залупити и на вас се издрати. Али ви не заборавите да сте соколи и ради чега сте дошли, па и таквима кажите : хвала!”. Са jедних кола се чула песма „Хаjте браћо, хаjте сестре …”. Соколи су куцали на безброjна врата и чекали. Негде се поjавила чупава глава слушкиње коjа jе одмах залупила врата и рекла : „Господа спаваjу!” Негде jе вредна домаћица отварала врата и позивала их да се угреjу. Извињавала се што ниjе спремила пакет jер ниjе знала за њихов долазак.  Одзив грађана био jе добар а било jе и реакциjа упућених соколима да помажу лењивце и беспосличаре или да не могу добити кућне помоћнице од како jе општина почела да дели зимску помоћ. Они коjе су називали средњи сталеж давали су широке руке. Чиновници и занатлиjе сами су позивали соколе да сврате по већ спремљене пакете, када су изгубљене наде, хтели да се враћаjу у полазну станицу. Дешавало се да нека група сокола, преварена бедним изгледом неке куће, прође поред ње. Али укућани коjи су их очекивали и са прозора угледали, довикивали су им да сврате. Одатле се износило по десет пакета одела и хране. Благодарећи таквима акциjа jе успела. Првог дана акциjе сакупили су вагон одела и намирница. (3) Наjвише jе давано обуће и одеће.  Мушких, женских и дечjих ципела и каљача било jе наjвише. Женских ствари било jе много мање него мушких. Дарована jе и jедна соколска одора стариjег члана, коjи jе набавио нову. Сакупљено jе доста хране. Наjвише jе давано кромпира и пасуља, затим брашна, риже, сира, масти, путера … . Било jе доста и меснате робе.  Све jе било класирано и спремљено да се подели сиротињи. (4)

Скупљање jе настављено 31 jануара, 7 и 9 фебруара. За 4 дана колико jе траjала акциjа сакупљено jе 4 вагона одела и хране и 15.000 динара. Све то предато jе Градском поглаварству коjе jе имало тачан списак градске сиротиње. Око хиљаду породица са десетак хиљада чланова привремено су збринути овом акциjом. Са оваквом акциjом соколи су желели да наставе даље и да на време помогну београдскоj сиротињи (5). Од стране Соколске жупе Београд акциjу jе водио инг. М. Коварж а од стране Акционог одбора др. Реља Аранитовић. (6)

Рад jе схваћен као саживљавање са народом а уjедно као прелазак преко ограде соколане (7). Одбор за зимску помоћ био jе под покровитељством кнегиње Олге. Делегати Соколске жупе Београд у одбору били су Петар Чоловић, начелник и Ђорђе Станоjевић прочелник социjалне секциjе жупе. (8) На позив Акционог одбора за зимску помоћ, 1938. жупа jе прикупљала помоћ за сиротињу пред Божићне празнике, и то у одећи, обући, огреву и намирницама. Помоћ jе прикупљана 4, 5 и 6 jануара 1938. Учествовало jе 9 екипа са 60 чланова-сокола. Прикупљено jе око 30.000 динара. Сва домаћа штампа пратила jе чланцима рад сокола, а у дневним листовима изашли су снимци са акциjе. За сиромашне соколе коjи су се одбору приjавили, додељена jе одећа и обућа. Пружена jе помоћ за 1.600 породица. (9) Соколи су прикупљали прилоге у храни, оделу и гориву за зимску помоћ. Групу jе предводио Воjа Тодоровић, пуковник у пензиjи, Град jе био подељен на реоне, а у сваком реону jе сакупљало 7 сокола, чланова и нараштаjаца. (10)

Соколи су прикупљали помоћ и на териториjи жупе Београд. На позив матичног друштва из Старе Пазове Соколска чета у Голубинцима приступила jе прикупљању прилога за пострадале од временских непогода. Истакли су да су прихватили позив вољни увек помоћи ближњем. Соколска управа замолила jе све имућниjе мештане, да сиромашнима притекну у помоћ са колском спрегом и радном снагом. (11)

Почетком jуна 1939. град  Карловац задесила jе велика поплава. Карловачки соко отворио jе у своjим просториjама кухињу. Кухиња jе радила шест дана. Подељено jе неколико стотина оброка и много остале хране, хлеба, саламе … . Акциjу сокола материjално су помогли Црвени крст и градска општина, а у кухињи су поред соколског чланства, радили и воjници.(12)

После стварања Бановине Хрватске 1939. из Хрватске су почеле да пристижу избеглице у Београд. Жупа Београд jе за избегле соколе отворила кухињу новембра 1939. (13). Социjална акциjа Жупе 1940. сведена jе на збрињавање избеглица. Пружали су помоћ и избеглицама из Чешке и Пољске. Соколско друштво у Великоj Кикинди приредило jе децембра 1939. соколско вече у оквиру Петрове петолетке. Прочитано jе писмо чехословачког посланика у Паризу Осуског, коjе jе упутио соколима и грађанима у Великоj Кикинди, захваљуjући на гостопримству указаном избеглицама из Чехословачке, у марту 1939. (14)

Италиjанска авиjациjа jе 5. новембра 1940. године бомбардовала Битољ. Жупа Београд послала jе новчану помоћ а уjедно и ангажовала све своjе jединице да прикупљаjу прилоге за пострадале у Битољу. (15)

 

Пише: Саша Недељковић члан Научног друштва за историjу здравствене културе Србиjе

Напомене :

 1. „Добротворни и здравствени рад”, „Соколски гласник”, Љубљана, 1 фебруара 1935, бр. 6, стр. 6;
 2. „Смотра”, „Соколски гласник”, Љубљана, 22 фебруара 1935, бр. 9, стр. 5;
 3. М: А. В., „Соколском снагом свом“, „Око Соколово“,  Београд, 1 марта 1937, бр. 4, стр. 67, 68; „Београдски Соколи и акциjа зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 4. „Београдски Соколи и акциjа зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 5. М: А. В., „Соколском снагом свом“, „Око Соколово“,  Београд, 1 марта 1937, бр. 4, стр. 67, 68;
 6. „Београдски Соколи и акциjа зимске помоћи”, „Соколски гласник”, Београд, 5 фебруар 1937, бр. 2, стр. 7;
 7. Др Реља Аранитовић, „Хумани рад сокола”, „Око Соколово“, Београд, 1 марта 1937, бр.4, стр. 66-67;
 8. „Соколи и акциjа за зимску помоћ”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 4 фебруар 1938, бр.2;
 9. Воjислав Тодоровић, „Извештаj о раду социjалног отсека”, стр. 47, „Годишњи извештаj о раду Соколске жупе Београд за XIX редовну годишњу скупштину 26 марта 1939.” „Око Соколово“, Београд, 26 марта 1939, бр. 3 и 4;
 10. „2, 3 и 4 jануара 1939”, Вести, „Око Соколово“, Београд, 1 фебруара 1939, бр. 2;
 11. „Соколска чета у Голубинцима”, Соколски живот, „Око Соколово“, Београд, 15 jун 1938, бр. 6;
 12. „Соколска помоћ у невољи”, „Соколски гласник”, Београд, 23 jуна 1939, бр. 25, стр. 4;
 13. Вести, „Око Соколово“, Београд, 1940, бр. 3; 
 14. „Кратке вести из нашег Соколства”, „Соколски Гласник”, Београд, 22 децембар 1939, бр. 51, стр. 2; 
 15. „Кратке вести из нашег Соколства”, „Соколски Гласник”, Београд, 22 децембар 1939, бр. 51, стр. 2; 

 

Везане виjести:

СОКОЛИ У БЕТИНИ КОД ШИБЕНИКА – Jadovno 1941.

Рад Савез Сокола у духу словенске узаjамности

рад сокола на косову и метохиjи у међуратном периоду

Руско Соколство у Краљевини Југославиjи

СОКОЛСКО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ

СОКОЛИ НА СЛЕТУ У ЗАГРЕБУ 1924.

СОКОЛИ У ЈАСЕНОВЦУ – Jadovno 1941.

НАПАДИ НА СОКОЛСКА ДРУШТВА У БАНОВИНИ ХРВАТСКОЈ …

СОКОЛИ И МЛАДА БОСНА – Jadovno 1941.

Соколи у борби против клерикализма у Западноj … – Jadovno 1941.

РАД СОКОЛА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ – Jadovno 1941.

САВЕЗ СОКОЛА У ПРИПРЕМИ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ – Jadovno …

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: