Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Sokolovi“ – Poslednji stub odbrane Srbije!

Znak sokola na ramenu ne zaslužuje se lako. Za njega je potrebno mnogo prolivenog znoja i, ono najvažnije, junačko srce.

Protivteroristički bataljon „Sokolovi“

Protivteroristički bataljon „Sokolovi“ predstavlja sam vrh srpske vojske, a prepoznatljiva crna uniforma je stvar prestiža, ali i velike odgovornosti. Jer, kada je najteže, potez je na njima. Ipak, da bi neko postao „soko“, potrebno je da ispuni brojne i za većinu ljudi nepremostive uslove.

– Popuna ove specijalne jedinice vrši se na nekoliko načina: iz postojećih redova vojske, ali i takozvanim prijemom iz građanstva. Svako ko je odslužio vojni rok može da se prijavi na konkurs koji se objavljuje u časopisu „Odbrana“ i pokuša da postane „soko“ – kaže potpukovnik Dejan Nikolić.

Nakon što se pregledaju sve prijave, odabrani moraju da pređu nekoliko krupnih koraka samo da bi postali kandidati za mesto u elitnom protivterorističkom bataljonu.

– Slede razgovori sa psihologom i vojnim komandantima, bezbednosna i fizička provera, kao i kompletan lekarski pregled. Nakon te selekcije, oni koji preostanu šalju se na osnovni kurs od devet nedelja – dodaje potpukovnik Nikolić.

Osnovnu obuku ne završavaju svi. Štaviše, većina odustane. Jedan od članova specijalne jedinice, vodnik čiji se identitet neće otkriti, priča o „paklenih devet nedelja“.

– Kada sam došao, nisam imao pojma šta me čeka, ali ubrzo sam saznao. Devet nedelja pakla, a svaki sledeći krug je sve teži – kaže vodnik koji će uskoro biti unapređen.

Kako dani prolaze, obuka postaje sve surovija.

– Psihički napor je možda i teži od fizičkog. Ključ su disciplina i zajedništvo. Ne postoji pojedinac, već samo tim. Pojedinac ne može ništa, a tim može sve. Mi smo kao karike. Ne dozvoljava se da ijedna pukne – jasan je budući oficir.

Ko nije dovoljno dobar, vrlo lako može da odustane u svakom momentu. Dobije običan beli papir, napiše dobrovoljnu izjavu i u sledećem momentu je već na kapiji.

Ko preživi devet nedelja, a takvih je vrlo malo, vraća se svom starom životu. I čeka poziv da postane „soko“, ukoliko se otvori formacijsko mesto. Kada poziv stigne, sledi obuka od šest meseci. Ali to nije ona osnovna obuka, već mnogo složenija i teža, sa elementima protivterorističke taktike. Vrhunac obuke su taktičke vežbe sa bojnim gađanjem u urbanoj ili ruralnoj sredini. Ove osobine su, prema rečima „sokolova“, veoma važne prilikom realizacije visokorizičnih zadataka jer u momentu pojavljivanja pretnje treba locirati cilj, poštovati sve radnje i procedure i eliminisati trenutnu pretnju uz poštovanje svih mera bezbednosti. Ko sve to prođe, može dobiti čast da ga nazovu „sokolom“.

Ono u čemu su „sokolovi“ takođe posebni, jesu čuvene „vežbe poverenja“.

– Vežba poverenja predstavlja najviši oblik uvežbavanja. Umesto mete taoca koristimo živu metu. Neretko je to komandant bataljona. Na 10 cenimetara od tela postavljene su mete koje predstavljaju otmičare, a koje moraju biti eliminisane. U gađanju se koristi prava municija, te osoba koja je u ulozi taoca na vežbi praktično stavlja svoj život u ruke „sokolova“ – kaže potpukovnik Nikolić.

U PT bataljonu ima mesta i za ženske članove, za koje su kriterijumi prijavljivanja potpuno isti kao i za muškarce. Trenutno bataljon svojim prisustvom oplemenjuju dve žene, lekarka i stručnjak za telekomunikacije.

Što se tiče oružja koje pripadnici protivterorističkog bataljona koriste, ono se razlikuje od onog koje se većinom koristi u vojsci.

– Oprema spada u sam vrh. Takvo oružje koriste najelitnije specijalne jedinice na svetu, te po tome ne zaostajemo. Najviše se koriste automat i pištolj, kao primarno oružje u rešavanju talačkih situacija i protivterorističkih akcija – kaže potpukovnik Nikolić.

 

Izvor: Intermagazin

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: