fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SNP Izbor je naš: Dan vascele srpske vojske neka bude na Vidovdan

SNP Izbor je naš

Za pohvalu je odgovor Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH, na pokušaj da se u toku proslave Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske, pokuša zabraniti obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U odgovoru je naveo: „Nastavlja se praksa negiranja postojanja Republike Srpske. Ta praksa u BiH započeta je osporavanjem obilježavanja Devetog januara, Dana Republike Srpske“. Ivanić je istakao da je neprihvatljivo da predmet nove političke krize u BiH bude program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/, da Treći pješadijski puk po zakonu baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i da u skladu s tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske.

Možda je za još veću pohvalu odgovor predsjednika Dodika da će Dan Vojske Republike Srpske biti obilježavan odvojeno od Oružanih snaga BiH.

Zapravo Republika Srpska, pokazalo se, nije ni trebala učestvovati u stvaranju Oružanih snaga BiH i na taj način ugasiti svoju vojsku. Za Oružane snage BiH, Republika Srpska izdvaja više novca nego da ima svoju vojsku i da je finansira. Na dobru volju srpskih političara da utope svoju vojsku  i učestvuju u formiranju Oružanih snaga BiH, dobijali su uvrede i poniženja. Bošnjačkim i hrvatskim političarima Oružane snage BiH su uvijek bile pri ruci i u službi, pa su čak bile korišćene i za film o hrvatskim ratnim generalima. A kada trebaju da učestvuju u centralnoj proslavi Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/, e tu je problem. Postavljaju se uslovi da ne može predsjednik Republike Srpske da se obrati, a Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, čiji je po funkciji predsjednik bio i vrhovni komandant. I onda, čija je to vojska? Koga bi ona branila i od koga? Ne daj Bože ponovnog rata. JNA se u ratu raspala a ko zna šta bi se desilo sa Oružanim snagama BiH. I zato bi bilo dobro da Republika Srpska pronađe način da ne finansira takve oružane snage.

A što se tiče proslave Dana Vojske… srpski narod zaslužuje proslavu Dana vascijele srpske vojske. Ima li boljeg Dana za to  od Vidovdana, a tad je i krsna slava Vojske Republike Srpske. Na Vidovdan u Banjaluci trebaju se sabrati i oni koji nisu iz Srpske, pa i oni koji nisu Srbi. Da na taj dan veličanstveno i dostojanstveno se prisjetimo onih koji se stalno bore za slobodu, ali i podsjetimo i nas i Evropu na srpske vitezove iz Kosovske bitke, na Vidovdan 1389. godine, na Miloša Obilića i druge vitezove, koji su u duhu srpskog viteškog kodeksa borbu oplemenili  moralnom uzvišenošću. Koji su zarobili sultana Murata, za njih tiranina, i koji su mu dozvolili častan kraj – da izvrši samoubistvo a ne da ga ponize ubijanjem.

Neki lažno govore da su Srbi na Kosovu na Vidovdan izgubili. A Otomanska imperija u usponu, u jednom trenutku je najmoćnija sila svijeta, tek će sedamdeset godina poslije Kosovske bitke, 1459. godine zauzeti Smederevo. Znala je tada hrišćanska Evropa za srpsku pobjedu na Kosovu polju. U tu čast oglasila su se i zvona na Katedrali Notr Dam u Parizu.

Sada, i Srbi, a pogotovo Evropa, zaboravljaju kosovske junake. Kosovskoj bici se daje neuporedivo manji značaj, od onog koji ona zaslužuje, čije su posljedice od  ogromnog značaja za hrišćansku Evropu.

Eto pravog Dana, kada bi se slavila srpska vojska, sada i u budućnosti, i kako bi se prenosio duh srpskih kosovskih ratnika i javljali hrabri Srbi sa ratnom čašću i plemenitošću.

Ovaj tekst nije usmjeren ni protiv koga. Ima namjeru, da neko ne bi  srpsku dobru volju pogrešno protumačio kao slabost i takav postupak sve na ovom prostoru odveo u zlo.

Piše: Dane ČANKOVIĆ

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Počelo obilježavanje Dana Republike Srpske: Postrojen Treći …

Izetbegović ponovo optužio Srpsku i Banjaluku, Ivanić: Ne …

Ivanić: Prvi mart, uvod u krvavi rat | Jadovno 1941.

Na mjestu stradanja treba biti stalno prisutan | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: