fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici i selu Zalazje (VIDEO)

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan pravoslavnog praznika Trojice 1943. godine u Srebrenici i sljedećeg dana na Zalazju.

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan pravoslavnog praznika Trojica 1943. godine u Srebrenici i sljedećeg dana na Zalazju
Srebrenica – služen parastos Foto: SRNA

Okupljeni su prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno je cvijeće kod spomen-ploče koja je postavljena 2015. godine, čime je obilježeno sjećanje na 74 godine od pokolja srpskog stanovništva u Srebrenici i selu Zalazje.

Cvijeće su položile delegacije Crvenog krsta Republike Srpske, Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, kao i delegacija Srba članova opštinskog rukovodstva Srebrenice.

Svirepi zločin počinili su pripadnici 29. bojne natporučnika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini, kada su, počinivši genocid nad srpskim narodom Srebrenice i okoline, ubili 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.

Tačan broj nastradalih i sahranjenih u ovoj kosturnici nije nikada utvrđen.

Srebrenički sveštenik Aleksandar Mlađenović, koji je služio parastos, rekao je da su u ovoj kosturnici dijelovi skeleta srpskih civilnih žrtava – djece, žena i staraca, koje su ustaše ubile, dodavši da to nije nikakva partizanska spomen-kosturnica, kako je socijalistički režim lažno decenijama predstavljao.

„Ovdje su dijelovi sakupljenih kostura nedužnih srpskih civila, koji su ubijeni u svojim kućama samo zato što su bili Srbi, iako nisu predstavljali nikakvu opasnost nikome. Oni nisu nikoga ugrožavali niti pružali nekakav otpor, a partizanska obilježja koja su bila na ovoj spomen-kosturnici su prikazivala njihovu, navodnu, ideološku opredijeljenost, što nije bilo tačno“, istakao je Mlađenović.

On kaže da se tim obilježjima željela istaći navodna ideološka opredijeljenost ubijenih, kao pripadnika pokreta nekakvog otpora, što je predstavljalo opasnost za ustašku državu i da su zato ubijeni, te naglašava da je to obična izmišljotina i prikrivanje istine, odnosno umanjivanje težine počinjenog zločina.

„Ovdje su kosti srebreničkih Srba koje su ustaše svirepo ubile zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti“, rekao je Mlađenović.

Predsjednik organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ove opštine Branislav Vasiljević, koji je prisustvovao današnjem parastosu, najavio je da će sutra potomci i srodnici ubijenih Srba iz Zalazja okaditi spomen-kosturnicu i prislužiti svijeće za pokoj duša srpskih žrtava iz tog sela, koje su ustaše ubile na treći dan Trojica 1943. godine.

Vasiljević kaže da se u ovoj kosturnici nalaze dijelovi skeleta srpskih civila, koji su žrtve genocida NDH u Drugom svjetskom ratu nad Srbima u Podrinju i da se slično desilo i 1992. godine, te da za zločine niko nije odgovarao.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

„U spomen kosturnici su kosti srpskih mučenika, a ne imaginarnih antifašista“

Služen pomen srpskim žrtvama ustaških zločina

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: