fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SLUŽEN PARASTOS ZA UBIJENE SRPSKE CIVILE I BORCE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/parastos-trnovo-2014.jpg

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u opštini Trnovo danas su obilježene 22 godine od prvog i najvećeg stradanja civila i boraca ove opštine.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova Joka Prorok rekla je da je u odbrani Trnova od muslimanskih jedinica živote izgubilo 157 boraca, dok su bježeći u zbjegove na svirep način ubijena 124 civila.

Ona je podsjetila da su Srbi 30. jula 1992. godine, na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, bježali od muslimanskih snaga iz Trnova prema Rogoju da bi našli spas u Kalinoviku, a oni koji nisu mogli da pobjegnu ubijeni su na mučki način.

Prema njenim riječima, muslimanske snage su 30. jula 1992. godine i narednih nekoliko dana ubile 124 civila, među kojima 48 žena i četvoro djece, od kojih je najmlađe, Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci.

Ona je navela da je na današnji dana prije 22 godine zvjerski mučen i ubijen i sveštenik trnovskog hrama Nedeljko Popović, dok je crkva
zapaljena.

„U muslimanskim logorima bilo je zatočeno 69 civila, a porodice traže još 11 tijela ubijenih“, rekla je Prorokova i dodala da je Trnovo svakog rata plaćalo ceh, jer se nalazi na raskrsnici puteva između Sarajeva i Hercegovine.

Šef Tima za koordinaciju i istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih civila Staša Košarac rekao je da je zvanična politika tadašnjeg muslimanskog političkog i vojnog vrha bila da se na svaki mogući način protjera srpski narod iz BiH, a jedan od najočitijih primjera te politike je Trnovo.

Kada se napravi analiza ratnog zločina i na koji način su ljudi stradali u Trnovu, gdje su paljeni, zaklani, ubijana djeca od 15 mjeseci i starci od 80 i više godina, kaže Košarac, to govori o tome da je tadašnji muslimanski politički i vojni vrh planirao etničko čišćenje na ovim prostorima.

„Nisu prezali koga će ubiti, jedino što su znali da treba ubiti svakog Srbina“, rekao je Košarac.

On je naveo da su institucije Republike Srpske i MUP radili svoj posao vrlo predano i dokumentovali ratni zločin u opštini Trnovo, nakon čega je dokumentacija predata nadležnim institucijama u Istočnom Sarajevu, a potom u Tuilaštvo BiH, gdje se dolazi do ključnog problema.

„Svjedoci smo da je potvrđena optužnica protiv tri lica za koja se sumnja da su počinila krivično djelo ratnog zločina, ali to nije dovoljno. Ovdje treba istrajati na tome da svi oni koji su činili ratni zločin nad Srbima u Trnovu budu procesuirani i da dobiju odgovarajuće kazne“, rekao je Košarac.

On kaže da to ide vrlo sporo i da je Tužilaštvo BiH pod snažnim patronatom dijela međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite kojoj ne bi odgovaralo da lica za koja postoje osnovi sumnje da su počinili ratni zločin budu procesuirani i da dobiju zaslužne kazne.

Prema njegovim riječina, institucije Republike Srpske su opredijeljene da se istraje na tom pitanju.

Košarac je rekao da se počiniocu ovog zločina mogu vidjeti u Trnovu, što je, kako kaže, dodatni zločin prema porodicama ubijenih.

Goran Timotija, kojem je na današnji dan poginuo ujak, a otac 1994. godine, kaže da je tužno da još niko nije odgovarao za počinjeni zločin u Trnovu, jer je ovo drugi grad po stradanju u Republici Srpskoj u odnosu na broj stanovništva.

Vijence su na spomen-obilježja položili predstavnici boračkih organizacija i opština Trnovo i Kalinovik, Skupštine grada Istočno
Sarajevo, porodica nestalih i ubijenih boraca i civila, a parastosu je, osim Košarca, prisustvovao i poslanik u Pralamentarnoj skupštini BiH Boško Tomić.

Tužilaštvo BiH donijelo je u junu ove godine naredbu o provođenju istrage protiv 57 osoba zbog počinjenog krivičnog djela na području opštine Trnovo prema civilima srpske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske tokom 1992. i 1993. godine.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoza.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

MARŠ ODBRANE: VOJKOVIĆI – ILINjAČA

OPTUŽNICA PROTIV TROJICE ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U TRNOVU

POČELA EKSHUMACIJA – TRAŽE SE POSMRTNI OSTACI SRBA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: