Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SLUŽEN PARASTOS ZA POGINULE SRPSKE BORCE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mrkonjic-parastos.jpg

U kapeli Svetog apostola Marka na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je, povodom obilježavanje krsne slave opštine Svetog proroka Ilije i Dana 11. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, služen parastos za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa, položeno je cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na groblju i na Trgu srpske vojske i održana je Svečana akademija povodom Dana 11. lake pješadijske brigade.

Parastosu je prisustvovao i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Jedan od komandanata ove brigade Radovan Ilić kaže da se svake godine sa ponosom sjećaju poginulih drugova koji su najviše uložili u Republiku
Srpsku – svoje živote.

„Sa ponosom se sjećamo naših poginulih drugova koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku. Ocijenjeno je da je brigada uspješno izvršila svoju
misiju u ratu i ona je odlikovana medaljom Petra Mrkonjića“, dodao je Ilić.

On je istakao da je, kao komandant, ponosan i na sterješinski i na borački sastav brigade, ističući da je brigada uspješno izvršila postavljeni zadatak u odbrani srpskog naroda.

Mrkonjićani su se danas prisjetili i onih koji su pronađeni u masovnoj grobnici, te su položili vijence i na Spomen-obilježje masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu poslije proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata pronađena je masovna grobnica sa tijelima 181 lica, a u više manjih masovnih
grobnica pronađena su tijela 176 lica i za to do danas niko nije odgovarao, iako se zna ko su počinioci.

Nalazi patologa i obdukcije pokazali su da su svi na zvjesrki način mučeni i ubijeni.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Mrkonjić Grad Milan Stevanić kaže da je tužno što niko još nije odgovarao za zločine nad Srbima.

„Svjesni smo činjenice da još niko nije odgovarao za zločine nad srpskim narodom, ali smo i svjesni da je to politička farsa svjetskih moćnika i
nadamo se da će jednog dana doći ljudi koji su željni da jednako provode pravdu i da će neko odgovarati za ove žrtve“, rekao je Stevanić.

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača održaće se u subotu, 2. avgusta, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, sa početkom u 20.00 časova.

Nakon slavskog obreda, biće održan kulturno-zabavni program.

Obilježavanje krsne slave opštine počelo je sinoć koncertom duhovne muzike koji je održalo Srpsko crkveno pjevačko društvo „Sveti Georgije“ iz
Prnjavora u hramu Svetog Save u Mrkonjić Gradu.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

EKSHUMIRANO 875 ŽRTAVA

NEMA POZITIVNIH PROMJENA PREMA SRPSKIM IZBJEGLICAMA

OBILjEŽENE 22 GODINE OD FORMIRANjA NOVOGRADSKE BRIGADE

Na Rebrovcu otkrivena spomen-česma za 57 boraca

Mrkonjić Grad: Parastos za 22 ubijena policajca

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: