fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos za pobijene Srbe iz Grubišnog Polja

English

Grubišno polje: PARASTOS ZA POBIJENE SRBE IZ GRUBIŠNOG POLjA U hramu Svetog Georgija u Grubišnom Polju, u Hrvatskoj, danas je  služen parastos  za 2.694 pravoslavnih Srba sa tog područja, pobijenih i izginulih tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon parastosa održan je komemorativni skup  na bivšoj željezničkoj stanici u Grubišnom Polju, odakle su ustaše  stočnim vagonima otpremile 504 uhapšena Srbina put Zagreba, Koprivnice i Gospića. Njih 487 je pobijeno na području kompleksa ustaških logora Gospić – Jadovno – Pag.

Učesnici komemorativnog skupa obišli su i stratišta na Trandlerovoj djetelini i u Kišovom jarku.

„Nad našim rođacima sa Bilogore i Grubišnog Polja, samo zato što su bili srpskog roda i pravoslavne vjere, u ozakonjenom zločinu Nezavisne Države Hrvatske, počinjen je strahovit i zdravom umu teško pojmljiv zločin“, rekao je u svom obraćanju predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

Srbi Bilogore, kako je naglasio, čiji je broj više nego prepolovljen likvidacijom 487 muškaraca u Jadovnu, iseljavanjem 2.500 osoba u Srbiju, te tjeranjem u ustaške logore 3.000 ljudi i ubistvom oko 600 Srba u jesen 1942. godine, nisu se pokolebali i krajem 1942. godine gotovo svi su učestvovali u antifašističkom ustanku.

Grubišno polje: PARASTOS ZA POBIJENE SRBE IZ GRUBIŠNOG POLjA

 

Prema podacima Muzeja žrtava genocida iz Beograda, među žrtvama rata od 1941. do 1945. godine iz opštine Grubišno Polje,  86,7 odsto  ili 2.694 su srpske nacionalnosti. Među njima je i 318  djece od koje više od  60 odsto  predškolskog uzrasta.

„Ovo nisu ni približno konačne brojke, već do sada dostignuti nivo poimenične identifikacije“, rekao je Bastašić.

On je  podsjetio da je današnji komemorativni skup održan  na 70. godišnjicu masakra koji su hrvatske ustaše izvršile nad više od 70 nevinih srpskih civila sa područja Grubišnog Polja i srpskih majki i djece deportovanih tu sa Kozare.

„Nakon 70 godina ne zaboravljamo one čiji su životi prekinuti nezamislivo nasilno na poljima i njivama, u rodnim kućama i dvorištima…I to samo zato što su pripadali srpskom narodu i pravoslavnoj vjeri.  Bili su van zakona Nezavisne Države Hrvatske, gonjeni, uništavani, dovedeni do ruba očaja i patnje. Umirali su i gledali svoje bližnje kako umiru“, rekla je rukovodilac Odjeljenja za kulturu Srpskog narodnog vijeća /SNV/ iz Zagreba Aneta Lalić.

Ona je istakla da je time danas, u naše vrijeme, strašnija tišina i odsustvo znakova koji govore i upućuju na njihovu strašnu patnju.

„Time je strašnija činjenica da mi još uvijek nemamo dozvolu da na ovo mjesto vratimo obnovljenu spomen-ploču koja je tu stajala sve do nesretnih 90-tih godina još nesretnijeg 20.  vijeka“, rekla je Lalićeva.

O stahotama kroz koje je prošao srpski narod Grubišnog Polja govorio je Milan Bastašić, koji je preživio sve užase tokom zatočeništva u ustaškom logoru Jasenovac, a čiji su otac i brat ubijeni u Jadovnu 1941. godine

Najveći broj pobijenih Grubišnopoljaca su civilne žrtve od kojih je većina završila živote u logorskim kompleksima Jasenovac i Gospić-Jadovo-Pag, likvidacionim centrima zločinačke NDH.

Organizatori skupa i parastosa su Zavičajno udruženje „Bilogora“ iz Beograda, Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić nedavno je uputio  otvoreno pismo najvišim hrvatskim zvaničnicima u kome zahtijeva da bude obnovljena uništena Spomen-ploča na zgradi nekadašnje željezničke stanice u Grubišnom Polju posvećena stradanju 487 Srba iz tog kraja pobijenih u ustaškim logorima.

Izvor: srna

 

Pogledajte foto galeriju: Grubišno Polje: 28. septembar 2012. parastos i komemoracija pobijenim i izginulim Srbima u drugom svjetskom ratu

 

Vezane vijesti:

Obraćanje predsjednika UG Jadovno 1941. u Grubišnom Polju, 28. septembra 2012.

Obraćanje Anete Lalić iz SNV-a u Grubišnom Polju 28. septembra 2012.

OBNOVITI SPOMEN-PLOČU POBIJENIM SRBIMA IZ GRUBIŠNA POLjA

Komemoracija i parastos za ustaške žrtve u Grubišnom Polju

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 – Jovan Mirković

Bilogora i Grubišno Polje 1941 – 1991.

Obilježavanje godišnjica

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: